Saša Dalipagić demantovao navode Ismira Juske o putovanjima

Vijesti 19. apr 201714:10 > 14:20
N1

Nakon što je N1 jučer objavio informaciju da je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko pet puta u prvih 11 mjeseci prošle godine putovao biznis klasom, Jusko je za N1 pojasnio zašto je putovao najskupljom avionskom klasom.

Ministar saobraćaja i komunikacija je prokomentarisao i skupocjena putovanja biznis klasom svog zamjenika Saše Dalipagića i drugih savjetnika koji istovremeno idu na iste događaje i troše hiljade maraka za nekoliko dana. On je kazao da je o tome razgovarao sa zamjenikom i poručio mu da se to ne smije dešavati.

Tim povodom danas je na našu adresu stigao demantij zamjenika ministra Saše Dalipagića. On je kazao da je u tom tekstu ministar Jusko pravdajući javnosti svoja obavljena putovanja neovlašteno iskoristio i njegovo ime, što smatra u najmanju ruku nekorektnim i neprofesionalnim od njega.

U dijelu spornog teksta ste naveli kako je ministar Jusko izjavio da je razgovarao sa mnom vezano za putovanja biznis klasom i poručio mi da se to ne smije tako raditi. Ovaj navod je apsolutno netočan, obzirom da na tu temu niti smo ikada razgovarali, niti je bilo potrebe razgovarati o tome. Obojica smo imenovani dužnosnici i ponaosob odgovaramo za svoje postupke“, smatra Dalipagić.

Zamjenik ministra ističe da nema ništa protiv da ministar Ismir Jusko opravdava svoje postupke javnosti, ali naglašava da nikome ne dajem za pravo da pri tome koristi njegovo ime.

Posebno ističem da sam, u tijeku dvije godine mandata, za službena putovanja koristio zrakoplovni prevoz svega četiri puta, i svaki put u skladu sa Odlukom Vijeća ministara o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje, što je lako provjeriti iz dokumenta dostavljenog zastupniku Bećiroviću, a ministar Jusko je, kako je i sam rekao, u ta neka tri uvodna mjeseca svoga mandata obavio više putovanja nego ja u dvije godine, ja naravno nemam ništa protiv toga. Od 11.12.2015.g. pa do 12.05.2016.g., (dakle punih pet mjeseci) obnašao sam funkciju ministra, a nakon smjene prethodnog ministra Matanovića. U tom razdoblju, ministarstvo je zaprimilo veliki broj poziva za međunarodne ministarske sjednice, forume i bilateralne susrete sa ministrima prometa drugih zemalja i ostale pozive, ali sam uspio razdvojiti i prihvatiti samo ono što je u tom trenutku bitno i prioritetno za Bosnu i Hercegovinu i njen razvoj i napredak od onog što nema prioritet i u tom trenutku neće biti svrsishodno. Mogu reći da ću i ubuduće nastojati postupati na isti način“, izjavio je Saša Dalipagić.

Za kraj je kazao da ovo neće neće narušiti izuzetno korektne odnose sa ministrom Juskom, ukoliko će se oni i dalje temeljiti na međusobnom uvažavanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.