Dan VRS: Dodik neće milostinju, Ivanić upozorava

Vijesti 19. apr 201718:25 > 19:03
N1

Odobren je prijedlog programa obilježavanja Dana vojske Republike Srpske 12. maja i 3. pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrdila je za N1 ministrica odbrane Marina Pendeš.

Ranije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao kako je neprihvatlјivo da program proslave koji podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH. Sam Milorad Dodik kaže da će Dan Vojske RS obilježavati mimo kasarni Oružanih snaga BiH.

Himna, i postrojavanje puka, 3. pješadijskog, 2. rendžerskog, 1. gardijskog…pukovi su nekadašnje zaraćene vojske integrisane u Oružane snage BiH.

Pukovi baštine tradiciju Vojske RS, Armije RBiH i HVO-a.

Najava da Ministarstvo odbrane BiH od Predsjedništva traži izjašnjanje o Programu Dana Vojske RS I 3. puka, te da se navodno osporava obraćanje Predsjednika RS, za predsjedavajućeg Mledena Ivanića je sve ujdurma struktura iz FBiH.

“Predsjednik je bio vrhovni komandant VRS i bez obzira ko tu funkciju obavlja, predsjednik RS mora imati pravo da se obrati vojnicima koji nastavljaju tradiciju VRS”, poručio je Ivanić.

Zbog ovakvih pokušaja, kaže Ivanić, sve je manje Bosne. Milorad Dodik, pak, kaže neće ničiju milostinju. Najavljuje proslavu dana bivše Vojske RS mimo kasarni Oružanih snaga.

“Mi ćemo to odvojiti, ako ne već ove godine, onda druge. VRS je neupitna sa stanovišta stvaranja slobode ovog naroda šta god ko mislio o tome”, istakao je Dodik.

Ministarica odbrane u telefonskom razgovoru za N1 potvrdila je da je odobren Program obilježevanja 12. maja.

Više detalja ima Snežana Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.