Burna rasprava o zaključcima Šemsudina Mehmedovića

Vijesti 20. apr 201712:51 > 12:59
N1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH danas je na sjednici pitao zašto se set izmjena Zakona o akcizama treba naći u hitnoj proceduri.

Na prošloj sjednici se govorilo da je hitno, kao što rekoše i danas je hitno. Da li se radi o istim zakonima? Ako se radi o istim, o tome smo se opredijelili da ide u redovnu proceduru. Zašto je hitno? Proteklih dana sam bio aktivan i interesovalo me šta je hitno u proceduri. Pitao sam se da li će biti nanesena šteta društvu, državi ili instituciji? Nisam našao razlog za hitnost, osim ako ne postoje politički razlozi za koje ne znam“, rekao je Mehmedović.

On je kazao da je spreman podržati izmjene Zakona o akcizama, ako je u interesu razvoja BiH, ali samo uslovno, da se prije svega zaštite bh. građani od novog talasa poskupljenja roba široke potrošnje.

Predložio sam set zaključaka, njih 7, čime bi ublažili udar. U nekoliko zaključaka, 1. i 2., morali bi biti neka garancija da bh. građani neće trpiti veliku štetu kada je u pitanju novi namet na naftu i naftnih derivate. Mi smo u nekoliko pokušaja u Parlamentu pokušali obezbjediti plavi dizel, ali to nismo uspjeli do danas. U entitetima je različito definisano, u RS mnogo bolje nego u FBiH. Zato sam institirao na zaključku br. 3“, kazao je Mehmedović.

Šemsudin Mehmedović je pozvao parlamentarce da podrže njegov prijedlog zaključaka prije izjašnjavanja o proceduri.

U protivnom ne bih mogao podržati zakonsko rješenje koje će napraviti strašan udar na budžete građana BiH i po cijenu da dođe do zastoja izgradnje infrastrukture u BiH“, poručio je Mehmedović.

Zastupnik Momčilo Novaković je replicirao Mehmedoviću.

U 1. Mehmedovićevom zaključku se traži da neće doći do povećanja cijene nafte. U zadnjih 15 dana u Republici Srpskoj cijena nafte je porasla između 15 i 20 pf što je prvi put u zadnjih 15-20 godina da je iznad maloprodaje cijena u FBiH“, kazao je Novaković.

On je kazao da se i bez tog zaključka teško može kontrolisati kretanje maloprodajnih cijena.

Ne moguće je ispuniti taj zahtjev. Nemoguće je da nečim obavezujemo entitetska ministarstva i Vlade jer za to nema ni nadležnosti ni obaveze“, dodao je on.

Zaključke Mehmedovića komentarisao je i Saša Magazinović iz SDP-a

“Zaključci preduslov da jedan broj zastupnika prihvati ili ne prihvati procesudu. Dijelom su neprovodivi, dijelom su suprotni zakonu a dijelom su promašili zgradu. Federalni parlament je par stotina metara niže. Ovo je alibi za glasnaje za povećanje cijena govoriva za pojedinice, pojedinci sapašavaju obraz unutar SDA. Potpuno neprecizni zaključci i ovo je jedna vrlo, vrlo loša praksa. Ovo na papiru je apsolutno neprovodivo i ne znači ništa”, poručio je Magazinović.

U nastavku pročitajte zaključke Mehmedovića čije je usvajanje tražio u Parlamentu BiH u zamjenu za glasanje za set zakona o akcizama koje predviđaju poskupljenje nafte i naftnih derivata za 15 feninga.

1. Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća (mini. 20 posto).

2. Ukoliko dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte na berzi, da Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH.

3. Razliku cijene od povećane akcize (10+5 pf) opterećene sa PDV-om, što iznosi 2.6 pf, usmjeriti isključivo za poticaj poljoprivredi (plavi dizel), za što se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede.

4. Zakon o poticanju poljoprivrede u FBiH usvojiti u roku od 90 dana.

5. Pokrenuti reformu javne uprave, te obezbijediti uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

6. Predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana.

7. Angažirati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od 6 mjeseci uradi strategija razvoja BiH, koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, shodno nadležnostima bez značajnijeg zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.