Potpredsjednik SDA Safet Softić o aferi "službeni automobil"

Vijesti 20. apr 201713:57 > 14:49
N1

Safet Softić, jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije, za N1 je komentarisao slučaj “službeni automobil”.

Podsjećamo, Sebija Izetbegović, inače supruga člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, u ponedjeljak je kao direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo koristila službeni automobil Predsjedništva BiH za posjetu Kliničkom centru u Tuzli.

Softić kaže da je konkretan slučaj u javnosti predimenzioniran, te da je tek na osnovu njega saznao da da porodica člana Predsjedništva BiH nema mogućnost da ima zaštitu.

“Generalno mislim da je ovaj slučaj predimenzioniran u javnosti. Ipak, ovdje se ne radi o nekom odlasku na pijacu gospođe Izetbegović sa ovim službenim autom, radi se o jednoj zvaničnoj posjeti koja je u okviru njenog redovnog posla. Da li su postojali neki sigurnosni razlozi da to tako bude, ja to zaista ne znam, mogu s time špekulisati. O tome će vjerovatno najbolje izjašnjenje dati sama gospođa Izetbegović ili gospodin Bakir Izetbegović, ali u svakom slučaju uključujem i takvu mogućnost da postoje određene stvari koje su vezane za to. Prave razloge ne znam, ali u svakom slučaju radi se o državnom poslu, ne radi se ni o čemu što je bilo privatno. Vjerovatno je to u javnosti poslužilo kao određena paradigma stvari unutar društva i funkcionera s obzirom na osjetljivost socijalnog i političkog trenutka u BiH i s te strane vjerujem da će i ovaj sam slučaj, i možda drugi koji su puno važniji za cjelokupno društvo, na neki način uozbiljiti sve nas da više vodimo računa o tome”, rekao je Softić za N1.

Nadležne institucije i dalje su bez odgovora na osnovu koje Odluke ili Pravilnika službena vozila Predsjedništva BiH mogu koristiti direktori ili zaposlenici drugih institucija. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.