Radnici Alumine i Boksita: Gori nam pod nogama

Vijesti 21. apr 201711:06 > 11:08
N1

U Zvorniku traju protesti radnika Alumine i Boksit Milići zbog blokade računa koji je uslijedio zbog potraživanja firme Pavgord iz Foče, a tu se okupilo više od 2.500 nezadovoljnih radnika.

Računi su blokirani od 12. aprila ove godine, a zaključno sa 10. danom blokade – gubici firme se procjenjuju na 15 miliona KM, odnosno 1.5 miliona KM dnevno.

Plaće radnicima Alumine i Boksit Milići neće moći biti isplaćene, a radnici traže svoj dio Alumine, kao kćerke-firme fabrike u stečaju.

Nakon obraćanja sindikalnih predstavnika – okupljena masa, njih vipe od 2.500 krenut će pred zgradu Osnovnog suda – koji je i blokirao račune, a tu će predati svoje zahtjeve.

Rajko Dukić je na skupu poručio da bez Alumine i Boksit Milići nema Zvornika, nema jake privrede, i da ove kompanije znače sve za ovaj grad i domaćinstva.

Iz Alumine su potvrdili da je u fabrici ostalo samo onoliko radnika koliko je neophodno da se održava proizvodnja. Ako se deblokada računa ne desi do utorka ili srijede naredne sedmice – morat će krenuti sa gašenjem Alumine.

Predstavnik Upravnog odbora ove firme je pozvao Vladu Republike Srpske da održi hitnu sjednicu, sa jednom tačkom dnevnog reda – jer radnicima i uposlenicima “gori pod nogama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.