Jonathan Moore ima poruku za sve Srebreničane

Vijesti 21. apr 201717:30 > 17:32
N1

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore danas je boravio u radnoj posjeti općini Srebrenica gdje se sastao s načelnikom Općine Mladenom Grujičićem. Na sastanku je razgovarano o svim otvorenim političkim i ekonomskim pitanjima, a akcenat je stavljen na ekonomski razvoj Srebrenice.

Načelnik Grujičić je kazao da mu je čast što je razgovarao s ambasadorom Mooreom, istučići da ima odličnu saradnju s OSCE-om.

“Imamo slične stavove da Srebrenica treba da krene u svjetliju budućnost i Srebrenica mora biti mjesto koje će poslati novu pozitivnu priču. Imamo zajednički cilj da Srebrenica bude ono što je nekada bila, a to je jedan od najrazvijenih industrijskih gradova u Bosni i Hercegovini. Ići ćemo ka tom cilju, a prije svega je bitno da se održi stabilnost međuljudskog poštovanja”, izjavio je Grujičić.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je prvi put zvanično posjetio novoizabranog načelnika Srebrenice.

“Drago nam je bilo govoriti iskreno o važnim pitanjima. Obaveza jeste poštovati sve žrtve, ali ne možemo živjeti u prošlosti. Nephodno je graditii ekonomski razvoj i zajedničku budućnost za dobro svih građana ove općine. OSCE poštiva i podržava sve lokalne vlasti i u konkretnim pitanjima vezanim za razvoj svake sredine”, kazao je Moore.

Nada se da će godišnjice obilježavanja stradanja svih naroda Srebrenice proteći u najboljem redu i miru.

“Jasno je da će organizacija 11. jula biti u bošnjačkim rukama. U kontekstu nismo puno govorili o tome, čuo sam da će bivši načelnik Duraković, kojeg duboko cijenim, igrati vodeću ulogu što se tiče komemoracije za 11. juli. Govorili smo i o 12. julu, “Petrovdanu” kada Srbi obilježavanju godišnjice stradanja svog naroda, želimo poštovati sve žrtve”, zaključio je ambasador.

Podršku julskim obilježavanjima daje i načelnik Grujičić, dodajući da organizacioni odbori već rade na pripremi obilježavanja godišnjice stradanja svih naroda Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.