Osman ef. Kozlić o obnovi džamije Arnaudije

Vijesti 22. apr 201709:37 > 09:54
N1

Jedna je od 15 banjalučkih džamija koje su srušene 1993. i jedina neobnovljena do danas je Arnaudija.

Nakon što su u Ankari, u oktobru prošle godine, direktori vakufskih direkcija Bosne I Hercegovine I Turske potpisali Protokol o realizaciji ponovne izgradnje krenulo se sa pripremnim radovima. Sredstva su osigurana od strane Generalne direkcije vakufa Turske, a svoj doprinos daju i vjernici.

Danas se polaže kamen temeljac za Arnaudiju. Gost N1 televizije bio je muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

”Danas imamo svečanost polaganja kamena temeljca za Arnaudiju džamiju. Očekujemo goste i zvanice iz Turske i Bosne i Hercegovine. Očekujemo i naše sugrađane i naše džematlije. Ne očekujemo veliki skup, nekih stotinjak osobe što iz Banjaluke što iz naših drugi medžlisa”, rekao je Kozlić.

Naglasio je da očekuje lijepu svečanost uz prisustvo stotinjak gostiju.

 ”Kao što znate, ovo je pomalo vjerski čin, ali i način da se obznani da krećemo u obnovu džamije. Nismo bili u potrebi da se obraćamo vlastima RS-a kad je u pitanju finansijska podrška. Očekivali smo da će ovo uraditi naši prijatelji iz Turske. Ova džamija kao i Ferhadija je dio kulturno-historijskog naslijeđa i naroda Turske. Očekivali smo da će oni zaokružiti finansijsku konstrukciju i to je, hvala Bogu, tako i urađeno. Što se tiče administrativne podrške iz Banjaluke, ona nije izostala, zadovoljni smo”, dodao je gost Novog dana i dodao:

”Ranije sam kazao da će obnova Arnaudije džamije biti kraća nego obnova Ferhadije. Iz predugovora s izvođačima radova znamo da je dogovoreno da obnova traje oko 900 dana odnosno dvije ili tri godine. To je objekat od posebnog kulturno-historijskog značaja i moramo voditi računa o tome da izgleda autentično”, naglasio je.

Koliko ovaj događaj znači Banjalučanima?

”Vjernicima mnogo znači ovaj dan. Prošle godine smo vidjeli koliko znači vraćanje Ferhadije, džamija Arnaudija je posljednja od 15 porušenih džamija koja se vraća. Ona nema samo duhovnu dimenziju, ona će igrati istu onakvu ulogu kakvu igra i Ferhadija i da će ona, ako Bog da, privlačiti brojne turiste. Značajno je da se u našoj domovini zaokruži ovaj proces obnove vjerskih objekata od posebnog značaja, ali uključujući i sve vjerske objekte kao što je Pravoslavni hram u Mostaru. Da gradimo saradnju, razumijevanje i međusobno poštovanje”, rekao je Kozlić.

Bošnjaci u Banjaluci…

”Ovo više nije 2001. godina, sve se mnogo promijenilo. Upravo stojim ispred Ferhadije, sasvim je prirodno i normalno stanje. Ako Bog da, kao što sam kazao, sve rjeđe ćemo slušati o tim ružnim stvarima i nadam se da ćemo se okrenuti jedni drugima. Da više razgovaramo i da se bolje razumijemo”, naglasio je Osman ef. Kozlić u razgovoru za N1.

Arnaudija je bila 16 godina “mlađa” od banjalučke džamije Ferhadije, koja je svečano otvorena u maju prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.