Godina dana od otvaranja Roditeljske kuće

Vijesti 26. apr 201712:45 > 12:48
Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH"

Na današnji dan prije godinu dana je svečano otvorena Roditeljska kuća, u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a. Roditeljska kuća je namijenjena za smještaj djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih roditelja koji dolaze van Kantona Sarajevo.

Roditeljska kuća ne služi samo za smještaj roditelja i djece već se u njoj provodi i stučna psihosocijalna pomoć i podrška djeci i roditeljima a sve sa ciljem prevencije i prevazilaženje psiholoških problema i poremećaja. Danas s ponosom možemo reći da smo uz puno muke i truda ali najviše ljubavi, uspjeli dočekati prvu godišnjicu Roditeljske kuće.

Roditeljska kuća je izgrađena donatorskim sredstvima i bez te podrške djeca i roditelji ne bi imali pogodnosti koje im nudi trenutno Roditeljska kuća.

Od dana otvaranja pogodnosti Roditeljske kuće, potpuno besplatno je koristilo 60 porodica sa područja cijele Federacije BiH, a iskorištenost kuće je preko 70%, što je dokaz da je ova kuća opravdala svoje postojanje. A samim tim je pomogla ne samo porodicama i oboljeloj djeci nego i hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike, jer su djeca manje vremena boravila na odjeljenju a prilikom povratka bila su psihički spremna i smirena za nastavak bolnih i često neizvjesnih medicinskih tretmana. Broj od 60 porodica se odnosi na oboljelo dijete i jednog roditelja/pratioca ali i u većini slučajeva drugog člana porodice, brat, sestra, nana.

Za vrijeme boravka u kući roditelji ostvaruju pravo na: besplatan smještaj u posebnim apartmanima za oboljelo dijete i njegovu porodicu (otac, majka, brat, sestra), osnovne namirnice, dezinfekciona sredstva i sredstva za higijenu, stručna pomoć psihologa, socijalnog radnika, te okupacione radionice za roditelje, kao i kreativne radionice za djecu.

Godišnji troškovi nesmetanog funkcionisanja Roditeljske kuće iznose 150.000 KM. Od dana otvaranje Roditeljske kuće Udruženje nastoji iznači sistemsko rješenje za nesmetan rad, kako bi oboljela djeca i njihovi roditelji i dalje imali i kvalitenu pomoć i podršku za vrijeme liječenja.

Iz Udruženja pozivaju sve nadležne institucije da pruže pomoć i podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima kroz pronalazak sistemskog rješenje finansiranja Roditeljske kuće kako bi ovi hrabri mali borci imali kvalitetan smještaj i psihosocijalnu pomoć i podršku u Roditeljskoj kući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.