Odblokiran račun Alumine, šta za uzvrat dobija Pavgord?

Vijesti 26. apr 201716:54 > 27. apr 2017 16:16
N1

Nakon dvije sedmice odblokiran je račun zvorničke Alumine. Saopštio je to novinarima predsjednik RS Milorad Dodik, koji ipak ne otkriva šta je fočanski Pavgord ovaj put tražio zauzvrat.

Uz optužbe na račun Suda u Zvorniku i poziv VSTS-a da suspenduje predsjednika te institucije, Dodik tvrdi da nije isplaćen ni jedan fening potraživanja Pavgordu, no ipak ponavlja: “Razgovaraćemo”.

U 10 i minut jutros, deblokiran je račun Alumine. Sve se radilo na inicijativu fočanskog Pavgorda, preduzeća koje je otkupilo potraživanja Birača od litvanske UKIO banke.Predsjednik RS Milorad Dodik sumnja da je vršen pritisak na Sud u Zvorniku. Traži da reaguje Visoki sudski savjet, sve ispita i suspenduje predsjednika tog suda. Ipak, Dodik ne otkriva do kraja šta je i od koga Pavgord tražio da deblokira račun.

“Imam ovdje rješenje Suda i piše da je Pavgord tražio, odnosno pravni zastupnik. Šta su dobili zauzvrat, i da li je novac odobren, koji dio od onih 155 miliona? Ne, nemojte špekulisati, ništa nije odbreno, do 10 sati je bila blokada, do 10 nije skinut ni jedan dinar, marka, od 10 ne postoji blokada. Ali, postoji mogućnost”, kazao je entitetski predsjednik.

Poslovni portal Capital objavio je da je na juče održanom sastanku u Vladi RS prihvaćen zahtjev fočanskog Pavgorda da mu se prizna dio od 155 miliona KM potraživanja koja je otkupio od UKIO banke, uprkos odluci Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji je ta potraživanja odbacio kao nesnovana. Iz Vlade saopštavaju da nisu razmatrali zahtjeve Pavgorda o Alumini, no da su zainteresovani za očuvanje radnih mjesta.

Dvadeset hiljada radnika Biračke regije zavisi od Alumine. Opozicija kaže da jedna grupa ljudi upravlja resursima bez kontrole, ali uz prijetnje.

“Njima je u interesu da ostanje stanje ovakvo kakvo jeste, odnosno bez titulara vlasništva i upravljana, te godišnjim prihodom od 200 miliona KM, bez primjene Zakona o javnim nabavkama”, upozorava Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NSRS.

Uprkos Vladinom saopštenju da nisu razmatrani zahtjevi Pavgorda, SNSD-ov šef Kluba kaže da jeste bilo razgovora u Vladi RS, i to juče. Radovan Višković kaže lično ih je inicirao.

“Tu je bio ovlašteni predstavnik Pavgorda, taj Pavlović nije bio na sastanku, nije bio, nego pravni zastupnik ali je jasno rečeno da fabrika danas mora biti deblokirana”, otkrio je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a.

Šta će se desiti nakon 60 dana roka koji je Pavgord dao, nadležni ne odgovaraju. Jasno je samo upozorenje fočanskog biznismena da će ukoliko pregovori o namirenju duga ne krenu u dogledno vrijeme, ponovo blokirati račune.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.