FOTO: Protesti ispred Vlade FBiH, najavili podizanje šatora

Vijesti 27. apr 201712:18 > 12:36
N1

Radnici konfekcije "Borac" Travnik iz pogona u Banovićima i Zenici organizovali su danas protest ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu zbog nemogućnosti da odu u penziju iako su ostvarili sve uslove.

Organizator protesta je Sindikat solidarnosti, a predsjednik Sindikata Sakib Klopić nam je rekao kako su se radnici “Borca” iz Banovića i Zenice danas okupili zbog, kako je naveo, krađe penzija.

Postoji odluka Vlade FBiH od 27. septembra 2016. da se penzioniše 16 radnika iz Banovića i 6 iz Zenice. Sredstva su trebala biti skinuta iz ‘Borca’ Travnika, ali su ona potrošena i odluka Vlade nikad nije realizovana“, rekao je za N1 Klopić.

Nemoralno je da Vlada FBiH kupuje luksuzne automobile a da nemaju 220 hiljada KM za radnike“, dodao je.

Naglasio je i kako svi radnici imaju ostvarene uslove za penziju, ali da ne mogu u penziju jer im nisu uplaćena sredstva.

100 godina penzija je ukrala Vlada FBiH. Moraju konačno početi rješavati ova pitanja, ali ne samo ‘Borca’ iz Banovića i Zenice, već svih ljudi koji nam svakodnevno dolaze i govore da ne mogu otići u penziju jer im nije uvezan radni staž“, istakao je Klopić.

Najavio je i postavljanje šatora ukoliko im se niko za sat vremena ne obrati.

Policija nam nije dala da iznesemo šator, ali smo jasno rekli da ako nas niko ne primi, mi ćemo ga donijeti i postaviti ispred zgrade Vlade FBiH, i ostajemo sve dok ne budu riješena njihova pitanja“, naglasio je predsjednik Sindikata solidarnosti.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.