Gimnazija iz Breze najbolja srednja škola u BiH

Vijesti 27. apr 201714:15 > 14:33
Gimnazija "Muhsin Rizvić"

Gimnazija "Muhsin Rizvić" iz Breze proglašena je najboljom školom u Bosni i Hercegovini u kampanji Mreže Savjeta/ Vijeća učenika BiH pod nazivom "Želimo znati kako u ovoj zemlji ostati".

Brezanska gimnazija je ponijela titulu prema kriterijima koje je postavila Mreža Savjeta/ Vijeća učenika BiH, a odnose se na aktivnosti Vijeća učenika određene škole, saradnje sa Upravom i Vijećem roditelja, te načinom rada Uprave škole i odnos profesor – učenik.

Kako se navodi, Vijeće učenika brezanske Gimnazije je ove školske godine realizovalo blizu 15 projekata, uključujući posjete, diskusije i radionice o raznim temama.

Sama institucija “Vijeća učenika” je njihovim aktivizmom podignuta na viši nivo, jer su kako kažu, trudili se podići sve aktivnosti na viši nivo.

Ne mogu opisati osjećaj koji trenutno proživljavaju svi učenici i uposlenici Gimnazije. Mi možda nemamo najbolju školsku opremu i perfektne uslove rada, ali smo se uvijek prilagođavali onome što imamo, te smo na najbolji mogući način pokazivali sve pozitivnosti koje naša škola posjeduje. Svih 18 članova Vijeća učenika, zajedno sa koordinatoricom prof. Amelom Memić su se potrudili da svaki zadatak i želju ostvare na najbolji način, a nismo ni slutili da bi taj rad mogao biti nagađen jednom velikom titulom“, izjavila je Elma Opačin, predsjednica Vijeća učenika Gimnazije.

Jedan od većih projekata Gimnazije bilo je Donatorsko veče, gdje je Vijeće učenika i Vijeće roditelja pokazalo jako dobru saradnju. Tom saradnjom započeo je i period prikupljanja sredstava za obnovu škole.

Također je bitno spomenuti da su sve aktivnosti Vijeća učenika i Vijeća roditelja imale veliku podršku Uprave škole, što je znatno olakšalo realizaciju isplaniranih projekata.

Konačno se trud i rad isplatio. Naši učenici i nastavnici su bili aktivni i uzeli su učešće u raznim projektima koje su uspješno realizovali. Zajedno smo pokrenuli niz novih aktivnosti, promjena i poboljšanja kako bismo napravili što bolju atmosferu i uslove za rad naših nastavnika i učenika. Drago mi je da su učenici sami realizovali neke od projekata, jer je to jedno veliko iskustvo koje će im koristiti za bolji rad. Zajedno smo jači i potrudit ćemo se da titulu najbolje škole zadržimo“, istakao je Adin Begić, vršioc dužnosti direktora.

Kako je za N1 kazao Mirza Herco, profesor Bosanskog jezika i književnosti, rukovodstvo škole shvata važnost odgojnog elementa u obrazovnom procesu.

Gimnazija “Muhsin Rizvić”, od uprave, pedagoške službe i samih nastavnika, shvaća važnost odgojnog elementa u cjelokupnom obazovnom procesu, te je prethodnih godina stavila snažan akcenat na uključenje velikog broja učenika u različite projekte koji nisu važni samo za školu, kao ustanovu, nego i za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. Jako smo ponosni na rad Vijeća učenika koje je bilo nosilac većine tih aktivnosti. ne smijemo zaboraviti i doprinos Vijeća roditelja, a i svih drugih kojih su doprinijeli u postizanju ovog velikog priznanja za nas. Za Gimnaziju je to veliki poticaj i satisfakcija za uloženi trud njenih učenika, nastavnika i drugih zaposlenika. Ovo je velika godina za nas“, kazao je Herco za N1 Info.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.