DF se oglasio nakon izbora novog predsjednika SPUS-a

Vijesti 27. apr 201715:15 > 15:17
SPUS

Za novog predsjednika SPUS-a jučer je izabran Merim Serdarević, student prve godine drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nakon što je vijest objavljena u medijima, oglasio se i Kantonalni Odbor za pitanja mladih DF-a, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Nakon što je održana redovna izvještajno-izborna sjednica Studentskog parlamenta Univerzieta u Sarajevu (SPUS) sasvim je jasno da tu organizaciju i dalje kontroliše Stranka demokratske akcije.

Iako javnosti možda još nije poznato, novi predsjednik SPUS-a, Merim Serdarević je član Stranke demokratske akcije, kao što je bio i njegov prethodnik Haris Zahiragić, poznat po svojim radikalnim i diskriminatornim stavovima, koje je bez ustručavanja iznosio u javnost predstavljajući studente Univerziteta u Sarajevu.

Takođe, vrlo je zanimiljivo da su za predsjednika, potpredsjednicu i predsjednike svih komisija izabrani studenti iz reda jednog naroda.

Studentski parlament bi trebao da se bavi poboljšanjem statusa studenata, poboljšanjem kvaliteta nastave i svim problemima, kojih je i previše, a tiču se studentskog života, a ne sitnim politikanstvom kao do sada.

Izražavamo duboku zabrinutost, jer nam je vrlo jasno da SDA i braća Nurković „predstavljaju“ studente UNSA (čitaj vode pohode, a u SPUS postavljaju svoje marionete i pajdaše), a pritom nemaju legitimitet za takvo nešto. Rečenica da je SPUS „najdržavotvornija omladinska organizacija“ predstavlja iste one riječi koje članovi SDA koriste kako bi opisali svoju stranku.

Smatramo da je hitno potrebna depolitizacija SPUS-a i svih drugih omladinskih organizacija. Ovakvim načinom izbora rukovodstva SPUS-a, koji su pod patronatom bilo koje stranke studente vodi u sve dublju agoniju ovog udrženja i studentskog aktivizma općenito.

Podržavamo sve brojnije zahtjeve studenata za uvođenjem neposrednog biranja njihovih legitimnih predstavnika, po principu jedan student jedan glas, a ne unaprijed režirane i unaprijed dogovorene skupštine sa kupljenim delegatima, funkcijama ili novcem od pohoda”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.