Na pomolu nova skupštinska većina u Srebrenici bez SNSD-a

Vijesti 28. apr 201712:36 > 12:45
N1

U toku je sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj traje borba za formiranje nove skupštinske većine.

Naime, kako sada stvari stoje, novu skupštinsku većinu bez SNSD-a činit će četiri odbornika SDA, jedan odbornik Stranke za BiH, jedan odbornik SDP-a, dva odbornika SDS-a, jedan odbornik SRS-a, jedan odbornik PDP-a i jedan odbornik Pokreta za preokret.

Ranije je predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao da sedam političkih partija nije zadovoljno učešćem u lokalnoj vlasti, odnosno ponašanjem SNSD-a koji nameće apsolutnu vlast i ignoriše prethodne međustranačke dogovore, te raspoređuje svoje nedovoljno stručne kadrove na mnoga značajna mjesta.

Skupštini općine Srebrenica prethodno je upućen jzahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi bilo imenovano novo rukovodstvo Skupštine.

Zahtjev su uputili odbornici Alija Tabaković, Nedib Smajić, Begija Smajić, Almir Muminović, Almir Dudić (koalicija SDA/SBiH/SBB), Zulfo Salihović (SDP), Momčilo Cvjetinović i Stamenko Katanić (SDS), Velibor Rankić i Miroslav Grujičić (DNS), Nenad Milošević (PDP) i Slađan Milovanović (Pokret za preokret).

 Na dnevnom redu 4. redovne sjednice Skupštine koji se još utvrđuje, tebao bi se naći, između ostalog, i zahtjev za opoziv predsjednika i potpredsjednika Skupštine te novo imenovanje na ove pozicije, razrješenje načelnika nekoliko odjeljenja te razrješenje četiri opštinske komisije.

Kako se navodi u zahtjevu grupe odbornika, predsjednik i potpredsjednik SO Srebrenica svoja prava i dužnosti u prethodnom periodu ne vrše u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS, Statutom i Pravilnikom o radu Skupštine opštine Srebrenica.

Također, kako navode, predsjednik i potpredsjednik SO Srebrenica su napravili veće propuste u radu u prethodnom periodu (imenovanje načelnika odjeljenja suprotno poslovniku o radu SO, Odluka o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica, raspodjela podrške u okviru saudijskog granta).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.