Radnice konfekcije Borac: Nadamo se da ćemo danas kući

Vijesti 04. maj 201712:03 > 12:07
N1

Osmi je dan protesta radnica Borca iz Banovića ispred zgrade Vlade FBiH. Upravo Vlada danas zasjeda u Sarajevu, a radnice su poručile da neće otići sa ovog mjesta dok ne stignu dokazi o uplati i uvezivanju radnog staža.

Danas, osmi dan, građani Sarajeva, penzioneri, doktori, intelektualci, studenti i drugi obespravljeni radnici pridružili su se šest radnica konfekcije Borac iz Banovića, kako bi se solidarisali s njima.

Proteste ste uživo mogli pratiti na N1, a reporter Vladimir Čolaković razgovarao je sa jednom od radnica – koja je kazala da nije očekivala ovoliku podršku građana.

“Zadovoljni smo, jer zaista ovo nismo očekivali. Presretni smo što su uz nas. Danas je osmi dan kako smo tu, jer danas je za nas ‘biti ili ne biti’ dan. Kakva će odluka biti, ne znamo”, kazala je.

Radnice se nadaju da će “proraditi razum” i da će se Vlada FBiH “riješiti i njih i ostalih ugroženih radnika”.

“Sva godišnja doba su prešla preko naših leđa u ovih osam dana. Izmučeno i izmoreno se osjećam. Više psihički, nego fizički. Građani su nam dali morala da ovo izdržimo”, poruka je radnica Broca.

Kazale su i to da će ostati dok im se ne uveže radni staž, a tek kada stigne dokaz o uplati otići će ispred platoa Vlade FBiH, jer kako kažu “previše smo puta bili prevareni”.

Za kraj poručile su i da ne žele lažna obećanja – i ostaju tu sve dok ne dobiju uvjerenje da su njihovi zahtjevi ispunjeni.

Odgovor Vlade FBiH se očekuje iza 13:00 sati. Rasplet situacije pratite na N1. 

Naš reporter razgovarao je sa okupljenim građanima Sarajeva i drugih gradova i mjesta u BiH, koje su došli ispred zgrade Vlade FBiH. U video prilogu pogledajte riječi podrške radnicama. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.