Saslušanje o prodaji Ljubije: Vlada RS pala u zamku?

Vijesti 04. maj 201715:45 > 15:49
Anadolija

Predsjednik Odbora za privredu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušan Berić rekao je da su javnost i poslanici imali priliku da čuju brojne informacije tokom javnog saslušanja pred Odborom NSRS-a za privredu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala Rudniku "Ljubija".

Vlada RS ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnik željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

“Israel investment grupa” ponudila je 92, a “Arcelor Mittal” 63 miliona KM, a konačnu odluku o izboru kupca trebalo bi sa donesu poslanici u Narodnoj skupštini RS-a.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a na javnom saslušanju istakao je da Vlada RS ne prodaje rudna bogatstva nego akcije, a da za prodaju ne mora imati saglasnost kompanije “Arcelor Mittal”.

Tokom izlaganja iznio je i da predstavnici “Arcelor Mittal” nisu željeli razvijati nove kopove niti dijeliti dobit. Prema njegovim riječima Rudnika željezne rude Ljubija mora biti prodat metodom neposrednog odabira kupca s obzirom na ugovor sa “Arcelor Mittal” o formiranju zajedničkog preduzeća koji kaže da Rudnika željezne rude Ljubija sva eksploataciona prava unosi u zajedničko preduzeće, te da se ne smije baviti konkurentskom djelatnosti – eksploatacijom rude, odnosno.

Tokom javnog saslušanja Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora rekao je danas da se prilikom donošenja ove odluke ne treba praviti podjela na vlast i opoziciju.

Prema njegovim riječima Gradska skupština u Prijedoru zabrinuta je zbog ove odluke jer smatraju da bi se to negativno odrazilo na rudnik, zaposlene i kooperante. On je istakao da bi iz prodaje trebalo izuzeti vrijedne nepokretnosti Rudnika željezne rude, lokacije koje nemaju veze sa obavljanjem rudarske djelatnosti, kao i dati jasne garancije ekspotacije rude na tom području i održati isti broj zaposlenih u prijedorskom “Arcelor Mittalu”.

Prenio je i zaključak skupštine Prijedora da bi Narodna skupština RS trebalo da garantuje zapošljavanje novih radnika, ali i dalja istraživanja rudnih bogatstava na području Prijedora. Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata “Arcelor Mittala” naveo je da prodaja kakva se najavljuje najvjerovatnije nije dobra, da radnici strahuju, kao i da bi najbolje bilo da 49 odsto akcija ostane u vlasništvu RS-a, a 51 odsto u vlasništvu “Arcelor Mittala”.

Anadolija

Evgenij Zotov, direktor “Israeli investment group”, kompanije koju je Vlada RS izabrala za kupca Rudnika željezne rude Ljubija rekao je da je u pitanju investiciona kompanija sa kapitalom iz Izraela i Rusije te da je odluka da ovom investiraju donesena na bazi geoloških istraživanja koji govore o velikim zalihama željezne rude koje omogućavaju dobro i uspješno poslovanje, a da su njihovi planovi investicija od 152 miliona KM.

Predstavnici “Arcelor Mittala” iznijeli su da nakon godina istraživanja nisu tačne tvrdnje da postoje zalihe rude od 300 ili 350 milona tona. Kako su iznijeli u BiH su u 12 godina investirali preko 420 miliona KM, kao i da je “Arcelor Mittal Prijedor” od 2005. godine ostvario profit od 117 miliona KM.

Mladen Jelača, direktor “Arcelor Mittal” Prijedor kazao je da je dobar dio ovog profita investiran, a da odluka o prodaji akcija Rudnika željezne rude “Ljubija” može dovesti do ozbiljnog rizika po ekonomsku stabilnost regiona ako bude data prednost kompaniji bez iskustva u rudarstvu.

Dušan Berić, smatra da neće biti dobro ukoliko akcije Rudnika željezne rude “Ljubija” budu prodate na ovaj način je kompanija “Israeli investment group” nije respektabilna u rudarskoj oblasti.

“Najmanje je bitna cijena, a čini mi se da je Vlada RS upala u zamku”, rekao je Berić i dodao da je bitan kontinuitet poslovanja.

Prema njegovim riječima Vlada RS od gotovine pravi veresiju, a trebalo bi i da zadrži svoj udio u Rudniku željezne rude “Ljubija” i ostvaruje dugoročan profit.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da se protivi ovakvoj “pijačarskoj privatizaciji”, jer je interes da “Arcelor Mittal” radi i da 850 radnika bude zaposleno.

“Ako se izglasa ova sramna privatizacija stvoriće se korist samo maloj grupici ljudi”, istakao je Čavić.

Ponudu “Israeli investment group” da se poveća broja članova Upravnog odbora Rudnika željezne rude “Ljubija”, ocijenio je kao smiješnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.