Radnici ZOI: Prijete nam da "dolazi mrak, da se čuvamo"

N1

Sarajevska dvorana Zetra je van funkcije. Otkazani su planirani koncerti i dešavanja. Razlog - protivpožarni sistem nije u funkciji. Građanima se ne može garantirati sigurnost.

Inspektorat za zaštitu od požara MUP-a Kantona Sarajevo izdao je rješenje u kojem se navodi da se zbog stanja vatrodojava u Olimpijskoj dvorani Zetra ne može održati nikakav javni događaj.

S druge strane, o problemima u kojima se nalazi olimpijska dvorana ali i preduzeće ZOI 84. pod čijom upravom se Zetra nalazi, spremni su govoriti radnici. Rašid Selimović, sindikalni povjerenik u ZOI 84. upozorava na katastrofalne odluke i postupke direktora Midhata Hubijara. Tvrdi kako radnici nemaju nikakva prava, da primaju minimalne plate, te kako se zapošljavaju samo stranački, podobni ljudi. Navodi primjer kolege koji je diplomirani pravnik i koji je premješten na poziciju kasira. 

Takođe, navodi kako je direktor ZOI 84. Midhat Hubijar promijenio Pravilnik o radu, te zabranio davanje izjava svim radnicima time ih onemogućivši da govore o svojim problemima.

“Kolega koji je dao izvještaj upućen direktoru 2014. godine, juče je imao prijetnje ‘da dolazi mrak, da se čuva’ koje mu je uputio Hidajet Selimović, šef vetrikalnog transporta Ski centra Igman-Bjelašnica, inače čovjek gospodina Hubijara. Ja sam zvao i policiju i medije, u slučaju da se nešto, ne daj Bože, desi. Da se zna u kakvom se položaju nalaze radnici i sa kakvim ljudima se radi”, izjavio je Selimović.

Od sektretarice direktora ZOI 84. nezvanično smo saznali da je danas održan sastanak direktora preduzeća Midhata Hubijara sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, ali nam nije mogla potvrditi da li se na njemu govorilo o zatvaranju Zetre.

Narednih dana, može se očekivati i očitovanje odgovornih o eventualnom rješenju problema te ponovnom otvaranju olimpijske dvoranje za javna dešavanja.

Direktor KJP ZOI 84. danas nije bio spreman dati izjavu, a na upite nam nisu odgovarali ni iz kabineta premijera Kantona Sarajevo, te Ministarstva privrede KS pod čijom ingerencijom se nalazi dvorana Zetra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.