"Hitno osigurati uvjete za opstanak BHRT-a"

Vijesti 09. maj 201716:27 > 16:28
BHRT (N1)

Evropska radiodifuzna unija (EBU) uputila je pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeću ministara BiH u kojem izražava zabrinutost zbog pogoršanja stanja na Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine i traži da se uključe u hitno rješavanje problema finansiranja i osiguravanja uvjeta za održivost javnog RTV servisa BiH

“Jasno nam je da je BHRT dostigao nivo na kojem se može očekivati gašenje ovog javnog RTV servisa u roku nekoliko dana. BHRT je godinama lišen stabilnog finansiranja. Danas ovaj javni servis ne može isplatiti plate niti može ispuniti ugovorene obaveze prema tehničkim i programskim dobavljačima. Štaviše, oni ne mogu platiti ni račune za električnu energiju i kompanije koje ih snadbijevaju energentima prijete da će prestati sa isporukom. Mi, kao Izvršni odbor EBU-a, pozivamo vas najsnažnije da iskoristite vašu moć i uticaj kako biste osigurali nastavak rada BHRT-a kao javnog nacionalnog servisa i da odmah pokrenete svrsishodnu reformu bosanskohercegovačkog zakona o javnom emitovanju kako biste osigurali održivu budućnost javnog medijskog servisa”, navodi se u pismu koje su potpisali članovi Izvršnog odbora EBU-a.

U pismu se navodi da je postojanje javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost od vlasti leži u srcu demokratskih društava i dodaje:

“Posebno u vašoj zemlji – takvog historijskog i strateškog značaja – od vitalnog je značaja da sačuvate javne medijske servise kao doprinos, ne samo informisanosti građana nego i koheziji zemlje odražavajući na taj naćin njenu kulturnu raznolikost”.

EBU u pismu navodi kako stoji na raspolaganju za svaku svrstu pomoći, savjetodavne ili stručne, regulatoru i vlastima u BiH kako bi se počelo sa reformom zakona o javnom emitiranju.

“Trenutni sistem se mora reformirati kako bi bila osigurana opstojnost javnog emitera po evropskim standardima”, piše uz ostalo u pismu Izvršnog odbora EBU-a upućenom na adrese članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

U pismu se dodaje i kako je delegacija EBU-a spremna doputovati u Sarajevo kako bi pomogla da se pronađu rješenja za tešku situaciju u kojoj se nalazi BHRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.