Seminar Gastronomski ili kulinarski turizam u Banjaluci

Vijesti 10. maj 201718:56 > 19:41
N1

Turizam je postao generator razvoja našeg regiona, a od savremenih oblika turizma turizam hrane i pića je jedan od najvažnijih. Zašto? Zato što smo zemlja u kojoj ima čiste zemlje i vode i u kojoj se može nešto zdravo i čisto proizvesti., saopćeno je s Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci.

Kako je hrana ključni problem čovjeka budućnosti i kako smo prostor relativno čiste sredine, savremeni turisti sve više ovo ističu kao osnovni motiv kretanja po našim prostorima. Zato je ovaj seminar važan za sve koji se dotiču hrane, a posebno kojima jer hrana konkurentska prednost, kao što su naši hotelijeri i restorateri, saopćeno je.

Seminar je proizvod dugogodišnje saradnje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Banjaluka i Fondacije Hotelijera Evrope, čija je predsjednica držala seminar: Prof dr Elizabet Ineson. Posebno je bilo zanimljivo isticanje insekata kao vrlo važne hrane budućnosti, obzirom da su insekti sa najvećim procentom bjelančevina, dakle kvalitet u malo kvantiteta, a s druge strane su vrlo otporni na savremene oblike zagađenja zemlje i atmosfere.

Teme koje su obrađene na seminaru su: Kakvu hranu jedemo kod kuće, u restoranima i hotelima; Kako napraviti dobar i zdrav jelovnik; Šta je novo u prehrambenim trendovima; Savremena prehrambena kultura i društvo; WRAP (akcioni plan smanjenja otpada u ishrani); Kako se boriti sa sve češćim alergijama i alergenima; Etiketiranje proizvoda i kontaminacija u kuhinji i u oblasti usluga; Standardi hrane; pravni i bezbjednosni problemi; Inovativni proizvodi u ishrani budućnosti.

Insekti su već dugo zastupljeni u ishrani istočnih zemalja, ali ne i kod nas, tako da je to tendencija u budućem kulinarstvu i gastronomiji. Seminar je bio vrlo zanimljiv pogotovo mladim restoraterima i studentima gastronomije, koji će, vjerovatno, naginjati ovom obliku ihrane u budućnosti, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.