Oko 500 rudara "ArcelorMittala" na protestima u Banjaluci

Vijesti 11. maj 201712:33 > 12:36
N1

Sindikat prijedorskog "ArcelorMittala" u Banjaluci je danas započeo protestnu šetnju radnika, rudara, u znak protivljenja odluci Vlade da državne akcije u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor proda firmi "Israeli investment group".

Sindikalci su, nakon sastanka s rukovodstvom preduzeća “ArcelorMittal” Prijedor, donijeli odluku o protestima u Banjaluci, jer smatraju da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe “Ljubiju”, o čemu je Vlada RS-a donijela odluku 12. aprila i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerovatnije naredne sedmice.

Ukoliko bi “Israeli investment group” kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija”, postat će vlasnici i 49 posto akcija u “ArcelorMittalu” Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

N1

Predsjednik Sindikata “ArcelorMital” Prijedor Milanko Stojnić je kazao da će radnici protestnom šetnjom poručiti nadležnima “da se ne igraju” sa sudbinom 850 radnika prijedorskog “ArcelorMittala”.

Radnici “Mittala” su danas u Banjaluci krenuli od glavnog gradskog trga, prošli su kraj Narodne skupštine RS-a, gdje su predali pismo za poslanike, a nakon toga će protest završiti u Parku “Mladen Stojanović” uz protivljenje prodaji “Ljubije” Izraelcima, čija firma je ponudila za njene akcije 92 miliona KM, a “ArcelorMittal” 63,6 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.