Beba Emir konačno će naći svoj smiraj nakon 25 godina

Vijesti 11. maj 201716:59 > 19:04
N1

U Bratuncu će sutra biti klanjana 11 kolektivna dženaza za identifikovane bošnjačke žrtve. Obilježavanje stradanja Bratunčana počelo je trećeg maj, a i danas je položeno cvijeće te proučena fatiha za žrtve. Simbolično su bačene i ruže sa mosta u Drinu na kojem su ubijani muškarci te odvođeni u masovne grobnice.

Ovo je jedna on najtužnijih masovnih grobnica na području Bratunca u kojoj je pronađeno 38 žrtava. U njoj je pronađena i Zekira Begić koja je bila u devetom mjesecu trudnoće kada je ubijena. Ševko Begić je Zekirin rođak koji se sa tugom prisjeća njene fotografije i Zekirinog nerođenog djeteta.

“Zamislite jedna od najtužnijih što se mogla ovdje na području BiH pronaći tako nešto. Kruži slika skelet male bebe u utrobi majke. Sve pokazuje to šta se desilo na području opštine Btarunac”, ističe Begić.

Maja 92. godine se prisjeća i Zumreta Hožić koja je sa 10.000 Bratunčana bila zatvorena na gradskom stadionu. Kaže kako nerado ulazi na stadion, a 10. maj 92. godine nikada neće zaboraviti. Dvanaest sati su proveli na suncu bez hrane i vode.

Više u prilogu Nerme Turić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.