"Haos i rasulo"

Vijesti 12. maj 201708:15 > 08:19
N1

Komentarišući neusvajanje seta Zakona o akcizama u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović naglasili su da RS ne zavisi od aranžmana sa MMF - om, ali da su ovi Zakoni dio Reformske agende.

Naglasili su da Vlada Republike Srpske, ali ni SNSD u tome više neće učestvovati i da će oni koji su takvu odluku donijeli na nivou BiH, svoje stavove morati da objasne predstavnicima međunarodne zajednice, preonsi RTRS.

Inicijativu stranaka opozicije za smjenu Vlade tog bh. entiteta ocijenili su kao smješnu, jer kako su rekli, ove stranke u Narodnoj skupštini RS nemaju većinu poslanika.

Predsjednik Dodik je naglasio da je posebno smješna izjava iz SDS -a da će odbiti premijersko mjesto koje im, kako je rekao, niko nije ni ponudio. Dodik i Cvijanović su ponovili da neće biti nikakvih smjena u Vladi RS, da je inicijativa za smjenu Vlade skretanje pažnje sa nefukcionisanja vlasti na nivou BiH, i da bi se SDS trebao više baviti rješavanjem ovih problema umjesto što predlaže ono što je nesprovodivo.

Dodik je rekao da se na lokalnim izborima pokazalo da su opozicione stranke u Republici Srpskoj definitivni gubitnici koji, ni uz ogromnu međunarodnu podršku, nisu uspjeli da sruše vlast u tom bh. entitetu.

Nakon ponovog parlamentarnog brodoloma seta zakona o akcizama, jasno je da ne postoji većina na nivou BiH. To kažu predstavnici političkih partija, i vlasti i opozicije. U vladajućoj većini dogovora ni na pomolu. Dodik i Cvijanović su jednoglasni – priča o akcizama je završena. Poručuju, ne funkcioniše ni vlast na nivou BiH, ni Bosna i Hercegovina.

Dok institucije RS ispunjavaju sve obaveze iz Reformske agende, za nivo BiH su akcize nepremostiva prepreka, rekao je predsjednik Srspke Milorad Dodik u razgovoru sa italijanskim ambasadorom u Banjaluci. Neusvajanje seta zakona o akcizama dokaz je da BiH ne funkcioniše, poručuje predsjednik Dodik.

“SNSD je smatrao da to omogućava otvaranje razvojnog ciklusa i da povećava dalje šanse da gradimo mreže auto-puteva, da izbijamo dalje prema Bijeljini. Iz SDS-a su smatrali da to ne treba da se desi i to je njihova odluka koju poštujemo”, rekao je Dodik.

Priča o akcizama je završena poručuje Cvijanović. Ističe da partije koje su opozcija u RS, a vlast u Sarajevu, inicijativom za smjenu Vlade pokušavaju da skrenu pažnju sa raspada vlasti na nivou BiH i unutarstranačkih političkih potresa.

“Vidim potrebu da opozicija pravi galamu da skine pažnju javnosti sa onih dešavanja u okviru svih tih političkih partija, posebno SDS-a, koji se suočava sa velikim problemima na terenu gdje ima nekoliko šefova, nekoliko predstavnika partije i ljude koji nude određene aranžmane i slično. To je haos i rasulo”, ističe Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku