Ministarstvo odbrane o pomoći porodicama ubijenih vojnika

N1

Porodice ubijenih pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) Nedeljka Radića i Armina Salkića dobile i zakonsku i druge vrste pomoći, saopćeno je danas iz Ministarstva obrane BiH (MOBiH).

Ministarstvo obrane BiH se oglasilo povodom, kako navode, nastojanja pojedinih medija da odnos MOBiH prema porodicama tragično nastradalih pripadnika OSBiH, kaplara Nedeljka Radića i vojnika I klase Armina Salkića, prikažu na neobjektivan način. 

– Pored zakonom definisane obaveze u ovakvim situacijama, MO i OSBiH su poduzeli i nekoliko humanih aktivnosti, kako bi porodicama nastradalih pružili ruku podrške u najtežim trenucima. Neposredno nakon tragičnog događaja, delegacije MO i OSBiH su posjetile tri porodice, porodicu Radić u Vogošći i u Nevesinju, te porodicu Salkić u Vitezu. Odmah nakon smrti naših pripadnika, u MO i OS BiH je pokrenuta akcija dobrovoljnog prikupljanja novčane pomoći porodicama nastradalih – navodi se u saopćenju. 

Tim povodom je, kako se dodaje, ministrica Pendeš u MOBiH organizovala prijem za članove porodica Radić i Salkić, kada su im uručena novčana sredstva.

– Naime, MO i OSBiH su članovima porodica pružili i druge vrste pomoći, a koje nisu bile obavezujuće, za što su nam iskazali i ličnu zahvalnost. MO i OSBiH će i dalje djelovati profesionalno i humano, kao i dosad, što potvruđuje naš nesebičan angažman u svakoj kriznoj situaciju. O navedenim aktivnostima javnost je informisana putem medija i web stranica MO i OSBiH – stoji u saopćenju. 

Kada su u pitanju humane aktivnosti isključivo ministrice Pendeš, kako se ističe u saopćenju, svoj lični angažman u humanim aktivnostima ministrica medijski ne prezentuje, kao što je bilo i prilikom ovog tragičnog događaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.