Hiljade ljudi na dženazi ubijenim žrtvama u Bratuncu

Vijesti 12. maj 201715:15 > 16:10
Anadolija

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je ukopano sedam žrtava ubijenih tokom rata 1992. i 1993. godine. Najmlađa žrtva je novorođenče Emir Suljić, star tek dva dana.

Više od dvije hiljade prisutnih klanjalo je danas dženazu-namaz, koju je predvodio Ismail ef. Smajlović, izaslanik Huseina Kavazovića, reisul-u-leme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tokom 11. kolektivne dženaze u mezar su spušteni posmrtni ostaci Rešada Salihovića, Rame Hasanovića, Šahbaza Sinanovića, Mirsada Memića, Šabana Salkića, Samira Ibiševića i Emira Suljića.

Postavljen je bašluk na mezar Zaima Husejnovića, koji je prema dozvoli tužioca ranije ukopan kao NN osoba, a čija je identifikacija nedavno obavljena.

“Braćo i sestre u vjeri, dopustite mi da sa porodicama ubijenih podijelimo ovu tugu i da podijelimo ovaj čin dostojanstvenog ispraćaja naših umrlih na bolji svijet”, rekao je u svom obraćanju nakon dženaze ef. Smajlović.

Najstarija žrtva je Šaban Salkić, koji je ubijen u 38. godini. Njega su, prisjeća se Šabanova sestra Sadeta Mehmedović, kao civila u maju 1992. godine zarobile i u policijsku stanicu odvele komšije srpske nacionalnosti. U policiji je pretučen do neprepoznatljivosti, gdje su ga svezali lancem sa još jednim momkom i poveli na šljunkaru prema Bjelavcu da ih strijeljaju.

“Ubijen je tačno preko puta moje kuće ispred džamije u Voljavici. Tu su stali, možda im se auto pokvarilo. Bilo je to bijelo auto, mislim Zastava. Oni su istrčali iz auta i potrčali prema jednom dvorištu i tu su ih jurili. Oni su se pokušali sakriti iza kuće, međutim, opkolili su ih i ubili. Pali su jedan na drugog”, ispričala je Sadeta, dodajući da su ubijena 52 člana njene familije, a ona je svjedočila u sudskom procesu protiv osuđenih ratnih zločinaca Mirka Todorovića i Miloša Radića.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Novorođenče Emir Suljić, kojeg je majka Raza rodila u sedmom mjesecu trudnoće, stradao je 9. marta 1993. godine, zbog nemogućnosti da po rođenju bude zbrinut u inkubatoru.

U proteklih 11 godina na mezarju Veljaci ukopana su 302 Bratunčana, traži se još 250 osoba, a 40 žrtava ukopano je na mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja Veljaci.

Za zločine u bratunačkom selu Borkovac na 13 godina zatvora osuđen je Mirko Todorović, koji se nalazi u bjekstvu, te Miloš Radić, koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Za ratne zločine na području Bratunca, Sud BiH osudio je Mladena Blagojevića na sedam godina zatvora, dok je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, oslobodio optužbi za nezakonito zatvaranje, premlaćivanje, prisilne nestanke i ubistva zarobljenika u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u maju 1992. godine.

Haški je tribunal osudio Miroslava Deronjića, predsjednika bratunačkog Kriznog štaba, zbog organizacije napada na selo Glogova, u kojem je 1992. godine ubijeno više od 60 Bošnjaka. Deronjić je prilikom izdržavanja kazne umro. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.