Govorni pikado sve popularniji u BiH

Vijesti 13. maj 201716:58 > 19:56
N1

Prvi put u Tuzli se ovaj vikend održava Federalno takmičenje u govornom pikadu za slijepe i slabovidne osobe koje je počelo danas. Govorni pikado jedan je od rijetkih pristupačnih sportova za slijepe osobe.

Prvi put govorni pikado Tima Musić igrala je prije šest godina u Vinkovcima. Otkako je stigao u Tuzli, redovno učestvuje na takmičenjima i sa kolegama osvaja medalje i pehare.

“Osobe sa potpunim oštećenjm vida se oslanjaju na zvuk. Ja kad igram, oslanjam se na zvuk kao da vidim pikado, gdje je meta. Letvica mi je orjentir gdje ću stati i na osnovu zvuka se orjentiram”, kaže Tima Musić, takmičarka.

Govorni pikado u zemljama regije već odavno je zastupljen. U BiH prvi govorni pikado stigao je 2012. godine u Bihać i Visoko, a od 2013. nalazi se i u Tuzli.

Prvi navigacijski ton pikada se javlja za vrijeme bacanja strelica. Nakon tri bačene strelice, uključuje se drugi ton koji signalizira slijedećem igraču da priđe aparatu, pokupi strelice, pritisne tipku start i počne svoje bacanje. Govorni pikado poboljšava prostornu orjentaciju slijepih i slabovidnih lica, ali i njihovu socijalizaciju.

“Pikadom sam se počeo baviti prije godinu dana. To je rekreativno. Dođem u udruženje, malo se družimo. Tako je počelo. To je društve igra, upoznajemo novu raju”, otkriva Ervin Ćosić, takmičar.

“Sve je do nas, koliko se mi angažujemo i trudimo da se bavimo nekim sportom, toliko ćemo i postići i ostvariti. Mi imamo mogućnost da se bavimo sportom, ali sve je na nama”, dodaje Nermin Šljiivić, takmičar.

Pored govornog pikada, šah, goalball i kuglanje su sportovi koji su uglavnom jedini dostupni ovoj populaciji zbog nedostatka podrške vlasti i razumjevanja društva.

“Jedan od primjera je i ovo prvenstvo. Nemamo mi podrške ni kantonalnog nivoa ni opštinskog ni federalnog. Sva tehnička organizacija se svodi na onog kome se dodjeli takmičenje, odnosno, onaj ko izrazi želju za tim takmičenjem”,  tvrdi Jasmin Jašarević, Klub slijepih i slabovidnih lica Živinice.

“Mi imamo puno sportova kojima se slijepe i slabovidne osobe mogu baviti, ali nisu dovoljno zastupljeni u zvaničnoj konkurenciji. Paraolimpijada je fokusirana na osobe sa intelektualnim teškoćama”, kaže Tifa Tučić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Nedostatak finansijskih sredstva, asistenta, nepristupačnost terena ograničavaju slijepe osobe da se bave drugim sportovima.

“Predložila bih svim slijepim osobama da se bave govornim pikadom jer je to jedna društve igra. U našem udruženju svakog četvtrka se družimo i govorni pikado nam je u fokusu”, ističe Musić.

Na prvenstvu učestvuje devet ekipa iz Tuzle, Živinica, Bihaća, Visokog i Sarajeva. Ekipu čine dva slijepa i dva slabovidna lica koje će zvukovi voditi do pobjede. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.