Uspostava vlasti: Okončan proces izbora delegata u 5 kantona

Vijesti 19. dec 201411:00 > 11:01
N1

Centralna izborna komisija BiH je, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donijela odluku kojom su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupštine Zapadnohercegovačkog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona izabrani su: Zdravko Bešlić (Hrvat), Tomislav Mandić (Hrvat) i Slobodan Tomić (Srbin). 

Jučer je Centralna izborna komisija Bosna i Hercegovina, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donijela odluke kojima su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupština Kantona 10 (Livanjskog), Posavskog, Srednjebosanskog i Herecgovačko-neretvanskog kantona.

Ranije su ovjerene kandidacijske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ali rezultati odnosno dodjela mandata još nije verificirana u CIK-u BiH. 

Centralna izborna komisija BiH danas je i ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Skupštine Unsko-sanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi ukupno 11 kandidata.

Skupštini Kantona Sarajevo ranije je CIK BiH dostavio urgenciju kojim ih podsjeća na ustavnu i zakonsku obavezu po pitanju posrednih izbora vezano za izbor delegata za Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH, koji u ovim zakonodavnim tijelima još nije ni započeo.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti ni u jednom kantonu.  

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba da predloži mandatara za sastav nove entitetske vlade. To znači da će izbor čelnika bh. entiteta FBIH i izvršne vlasti kasniti te da će se taj proces prenijeti naredne godine.