"Ključne klase, one koji žive od budžeta i oni koji ga pune"

Vijesti 14. maj 201710:25 > 10:43
N1

Danijal Hadžović, novinar Slobodne Bosne, bio je gost emisije Tačka na 7 na N1 urednice i voditeljice Suzane Stambol.

Govoreći o neusvajanju seta zakona o akcizama u Parlamentu BiH, Hadžović je kazao da je “ovo samo jedan pokazatelj neozbiljnosti političkog sistema”.

“Zastupnici koji su bili ključni u rušenju akciza su SDS i četiri zastupnika SDA. SDS ima jasnu računicu, oslabiti SNSD i njihovu vlast u RS. MMF nastoji po svaku cijenu da nam da taj kredit. EU ulaže enorman napor, Wigemark ide okolo i lobira za akcize. Šta je uradila vlada Fadila Novalića? Apsolutna ništa. Govore nam da će nastupiti katastrofa ako se ne usvoji set zakona o akcizama. To je kredit, to se mora vratiti. Uslov za to je da poskupi cijena goriva koja dovodi do lančanih poskupljenja. Ostat će nam autoput po kojem neće imati ko da vozi. Šteta koja će nastupiti nakon povećanja akciza je mnogo veća od koristi. Kratkoročno će doći do razvoja, ali dugoročno ne. SDA, SNSD-u i HDZ-u je u intersu da dobiju te pare, da krpe budžetske rupe”, kazao je Hadžović gostujući u emisiji Tačka na 7.

“Ovdje imate dvije ključne klase, one koji žive od budžeta i oni koji ga pune. Odgovorno tvrdim, smisao uzimanja kredita je obezbjeđivanje dodatnih sredstava da bi mogli održavati svoj aparat”, kazao je Hadžović

On je dodao da dugoročno, ukoliko hoćemo da ozdravimo kao društvo, moramo smanjiti državnu administraciju.

“Uštede koje bi se napravile mogle bi se iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta, zdravog sistema koje se zasniva na proizvodnji a ne na potrošnji”, kazao je on.

Govoreći o problemu rudnika Ljubima i Dodikovom snalaženju u cijeloj situaciji, Hadžović je kazao da je predsjednik RS pravi “maher”.

“Radnici tu ne mogu bitno ništa promijeniti. Dodik je mnogo puta dokazao da on nije osoba koja će popustiti pred radnicima, i veliki je maher kada je u pitanju okrenuti radnike u svoju korist. Kupi im pivo, donese im sendvič…. On je veliki maher kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva. Vrlo je moguće da ćemo opet gledati nešto slično poput afere ‘papak’. Dodik je odlučan da Izraelcima proda rudnik. Radnici rudnika tu više ne mogu puno promijeniti. Imat ćete razne zakulisne radnje za dobijanje glasova”, kazao je Hadžović.

Kako je naveo, opozicija se u RS-u malo komično ponaša. 

Govoreći o Novalićevoj šokantnoj izjavi o radnicama Borca i navodnoj izrežiranosti protesta ispred Vlade FBiH, Hadžović kaže da Novalić daje potpuno nerealne izjave i da nema dodira sa bh. realnošću.

“Potpuno neinteligentno da daje ovakve izjave. Potpuno neproduktvino nazivati radnike plaćenicima. Treba ga pitati kakve to ima dokaze, da li je špijunirao radnike. Nije slučajno što je postavljen kao vanpolitički kandidat. Mislim da je postavljen kao stečajni upravnik, da odradi sav prljav posao… On će vjerovatno imati neke benefite. Ne vjerujem da će nakon ovog nastaviti političku karijeru”, kazao je Hadžović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.