VIDEO| Automafija hara Sarajevom, građani strahuju

N1

Krađa motornih vozila se nastavlja u kantonu Sarajevo. Mijenjaju se načini otuđenja vozila, od fizičke prisile do novih metoda, nejasnih u policiji.

Ipak u MUP-u se hvale kako je ove godine bolje i da je broj krađe motornih vozila smanjen za više od 100. Međutim, ključni problem je što se većina ovih slučajeva vodi kao pojedinačno činjenje krivičnih dijela, a ne organizovani kriminal, zbog čega su kazne za počinioce izuzetno niske

Pljačkaši motornih vozila više ni od čega ne prezaju. Proteklog vikenda, na jednom parkingu na Ilidži, otuđeno je motorno vozilo I to uz prijetnju silom. Počinioci ovog krivičnog djela koje se tretira kao krađa I razbojništvo, nisu privedeni, baš kao ni oni koji su otuđili vozilo Ministarsva bezbjednosti proteklog vikenda na parkingu u blizini institucija BiH.

Prema informacijama iz MUP-a KS, do ovog trenutka otuđeno je 128 motornih vozila u 2017. Što je manje za više od 100 vozila u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, ključan problem su povratnici u činjenju ovih krivičnih dijela.

U martu ove godine Tužilaštvu je podnijet izvještaj protiv 14 lica za činjenje čak 78 KD krađe automobila I 10 za iznudu novca nakon otuđenja. Samo u prošloj godini procesuirane su 34 lica, od koih su 26 povratnici u činjenju ovih krivičnih dijela. Kazna zatvora za ova djela su 1-8 godina.

”Mi osjetimo kad pojedine grupe budu otkrivene i budu pritvorene, odnosno kad neki od izvršilaca idu na izdržavanje kazne. Veliki broj povratnika čini da nam je teže raditi jer ti ljudi su izverzirani, jer bave se tim poslom, sve dok u žargonu rečeno, ne padnu”, kaže portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

A dok ne padnu, operišu po Kantonu Sarajevo I uvezani su sa kriminalcima koji djeluju sa područja Istočnog Sarajeva. Policija za njih zna, hapsi ih, ali se oni vraćaju, upravo zbog malih kazni, jer se uglavnom činjenje ovih krivičnih djela tretira kao pojedinačno činjenje dijela, a ne kao organizovani kriminal

”Imate 40-50 nosioca tih… A znate za njih ? Naravno da se zna. Ali valja ih zadokumentirati I procesuirati, staviti iza brave na duže vrijeme. A to je problem”, dodaje Edin Vranj, bivši prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

”Pravosudna reakcija čini mi se u dva ili tri slučaja, evo neka bude pet za svo ovo vrijeme je uspjela tu vrstu krivičnog djela, procesuirati kao organizovani kriminalitet. Dakle, većina onih koji se procesuiraju, otvoreno kažem, procesuiraju se kao počinitelji, običnih teških krađa za koje su predviđene niske krivične sankcije”, priča Eldan Mujanović iz Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

 Stručnjaci navode da, sve dok se ne pooštre zakoni za ovaj vid kriminaliteta, kriminalci će biti slobodni, a građani sa stalnom glavoboljom, da li će zateći svoj automobil na parkingu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.