Dvije struje u staroj (nelegalnoj) Turističkoj zajednici KS

Vijesti 16. maj 201718:16 > 18:19
N1

Gošća emisije Dan uživo bila je Asja Hadžiefendić Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo koja je odgovorila na navode Elmedina Konakovića o nelegalnoj turističkoj zajedici - čija je ona (još uvijek uposlenik).

“Svaka premijerova izjava ne nepovoljna po uposlene. Moram da napomenem, protesti su prvo organizovani – pa su nas pozvali da se uključimo. Nismo ni definisali problem, pa išli tamo gdje se problem može gasiti. Protestima su se priključili i radnici Turističke zajednice FBiH, ne znam zašto – ali oni su dobijali redovno plaće”, kazala je.

S tim da ona još uvijek nije sigurna da li ima svoje radno mjesto – kazala je da mjesecima nije bila u medijima, a teme o kojima govori danas – nisu turističke nego političke.

“Postoji advokat turističke zajednice koji bi trebao da daje izjave”, ocijenila je.

“Voljela bih da ste rekli da sam ovdje ispred jedne grupe radnika koji su me zamolili da pokušamo rasvijetliti problem u kojem smo se našli. On je zajednički za sve uposlene, jer smatramo da su razlozi drugačiji i da se rješenja nalaze na različitim mjestima”, kazala je.

Ona inače, kako je potvrdila za N1, pripada grupi od 13 radnika stare Turističke zajednice koja smatra da se problem mora riješiti u kući, odnosno sa direktorom – koji može riješiti problem. Potvrdila je i to da je premijer Konaković, odnosno Vlada KS obećala da će uposlenici stare Turističke zajednice dobiti četiri plaće.

Ono što nije jasno jeste koliko stara Turistička zajednica ima uposlenih, 32, 34… ili do 40 kako je kazao Konaković u ranijem telefonskom razgovoru za N1.

Oni koji su danas protestvovali ispred Vlade Kantona Sarajevo prema mišljenju Asje Hadžiefendić Mešić imaju malo autističan stav.

“Od Vlade KS zahtijevaju da ispoštuje član 109. Zakona o turizmu KS. Upozorili smo da on ne podrazumijeva samo zaposlenike, nego i paket aranžman. A član 108. istog zakona kaže da sa upisom nove Turističke zajednice sa radom prestaje postojeća zajednica”.

Staroj Turističkoj zajednici su isključeni telefoni, interenet – ondosno oduzeta sredstva za rad, što znači da su ekskomunicirani.

“Sve bi bilo riješeno rješenjem kojim se Turistička zajednica briše iz registra, i pristupa se likvidaciji firme”, kazala je dodavši da se treuntno prolazi kroz moru”, izjavila je.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija je objavilo izmjenu pravilnika o uplatama budžetskih fondova, gdje je ukinut žiro račun stare, a naveden žiro račun nove Turističke zajednice KS.

Ko je doveo staru zajednicu do kolapsa?

“Nisam neko ko će ocijenjivati rad. Ja nisam zadovoljna ni svojim radom, ali to je bilo najbolje što se može pružiti. Zamjeram, i to sam rekla direktoru, da smo mi praktično prije donošenja Zakona o turizmu, rekla da je nama svejedno ko je direktor, a ko predsjednik”.

Ona tvrdi da onaj ko donosi program rada, i ko snosi sredstva – on odgovara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.