Zvizdić: Intenzivirati saradnju sa civilnim društvom

Vijesti 16. maj 201718:50 > 18:52
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održao je danas sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Zvizdić je kazao da je inicirao ovaj sastanak kako bi od predstavnika civilnog društva čuo sugestije, komentare, kritike i prijedloge u vezi sa nastavkom puta BiH ka evropskim integracijama.

“Jako nam je važno da imamo sinergijske aktivnosti sa svim fazama EU integracija. Dobili smo određeni broj odgovora od civilnog društva, i od građan BiH. Mi ćemo takvu saradnju sada institucijolnalizirati sa jednim sporazumom”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Naglasio je kako organizacije civilnog društva smatra jednim od najvažnijih instrumenata za razvoj demokratskih procesa. Predstavnici prisutnih organizacija iskoristili su priliku da predsjedavajućem postave pitanja u vezi sa transparentnošću i raspodjelom novca iz budžeta za finansiranje nevladinih organizacija, te njihovim uključenjem u donošenje odluka na državnom nivou.

Predstavnik Centra za promociju civilnog društva Omir Tufo je istaknuo da je ovaj sastav Vijeća ministara i predsjedavajući Zvizdić prvi koji je u posljednjih desetak godina pokazao sluh da povuče konkretne poteze, a to je institucionalizacija odnosa između Vijeća ministara i nevladinog sektora.

Kaže da je danas istaknuo i to da se velika sredstva na nivou svih državnih tijela, budžeta, izdvajaju za finansiranje udruženja i fondacija.

“Na godišnjem niovu u prethodnim godinama to su sredstva od sedamdesetak, osamdeset miliona KM, koji se po našem mišljenju, a i po faktičkom stanju, dijele na nedovoljno ili na potpuno netransparentan način, bez analize efekata”, naveo je Tufo.

Dogovoreno je da se od sada redovno sastaju, da predstavnici civilnog društva budu potpuno integrirani i uključeni u sve dalje procese vezane za evropske integracije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.