Za dženazu u Potočarima zasad spremno 49 žrtava

Vijesti 17. maj 201710:45 > 10:49
Anadolija / Arhiv

Do još jedne kolektivne dženaze u Potočarima ostala su još dva mjeseca, a za sada su za ukop spremni posmrtni ostaci 49 osoba, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Do sada je 49 žrtava identificirano i za njih su se porodice odlučile da će ih ukopati 11. jula na kolektivnoj dženazi u Potočarima. Ovo još nije konačan broj i mi ćemo u narednom periodu imati identifikacije. Taj broj će biti nešto veći, ne znatno veći, jer u posljednje vrijeme nisu pronađene nove masovne grobnice”, istakla je Čengić.

Podsjetila je da je posljednja masovna grobnica u kojoj su pronađene žrtve genocida bila grobnica na smetljištu u Kozluku na području Zvornika.

Pet maloljetnih žrtava

“Među ovih 49 žrtava nalazi se pet maloljetnika. Dakle, bili su 1978. i 1979. godište. Njih pet imalo je između 15 i 16 godina kada su ubijeni. Pored ovog broja, u Podrinje identifikacionom projektu nalazi se i 60 žrtava koje su zvanično identificirane i na temelju DNK analize i od strane porodica, ali zbog nekompletnosti tijela, porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop”, naglasila je Čengić.

Prema njenim riječima, postoje i posmrtni ostaci 158 žrtava, koje se nalaze u Podrinje identifikacionom projektu, čiji je identitet utvrđen na temelju DNK analize, ali njihov identitet još nisu potvrdile njihove porodice.

“Posmrtni ostaci ovih 49 žrtava koje su do sada identificirane, pronađeni su u masovnim grobnicama Kozluk, Liplje, Čančari, Kamenica, Zalazje i Zeleni Jadar. Dakle, to su uglavnom masovne grobnice koje su rađene u proteklom periodu”, pojasnila je Čengić.

Ovogodišnja kolektivna dženaza u Potočarima će vjerovatno biti najmanja do sada.

“Ovo će sigurno do sada biti najmanja dženaza od kako su 2003. godine počeli kolektivni ukopi u Potočarima. Godine 2003. bila je najveća dženaza, tada je ukop rađen u tri faze i ukopano je skoro 1.000 žrtava. Ukoliko se ne pronađu nove masovne grobnice, svakako da će iz godine u godinu ovaj broj biti sve manji i manji”, kazala je Čengić.

U Srebrenici se još uvijek traga za između 900 i 1.000 žrtava.

U četvrtak i petak ekshumacija na lokalitetu Jardan

U Bosni i Hercegovini se traga za još oko 7.000 osoba, a pronalazak novih posmrtnih ostataka prošle godine na Jakarinoj Kosi u Prijedoru i na deponiji smeća u zvorničkom Kozluku svakako vraća nadu porodicama ubijenih, koje više od dvije decenije traže kosti najmilijih kako bi ih dostojanstveno ukopali. Godinu 2015, nakon masovne grobnice Tomašića iz 2013. godine, obilježili su Jakarina Kosa i deponija u Kozluk odakle je ekshumiran 761 posmrtni ostatak.

“U posljednje vrijeme uglavnom su pronađeni posmrtni ostaci na pojedinačnim lokalitetima. Generalno, tu su se nalazili dugi niz godina, pa je to uzrokovalo nekompletnost tijela, jer su posmrtni ostaci bili na površini terena. Krajem ove sedmice, u četvrtak i petak, planirana je ekshumacija na lokalitetu Jardan, na području Zvornika, a riječ je o informaciji koja je dobijena na temelju satelitskih snimaka. Moguće da se ovdje nalazi više posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Riječ je o bošnjačkim žrtvama, ali vidjet ćemo kada krene ekshumacija da li je ova informacija tačna”, kazala je Čengić.

Na temelju satelitskih snimaka utvrđeno je da je ovaj lokalitet uznemiravan, dakle, da su mašinski prekopavana zemljišta.

“Mi ćemo provjeriti zbog čega je ovaj lokalitet uznemiravan, vjerovatno, 1992. i 1995. godine. Tek nakon što krenemo sa mašinskim pretraživanjem utvrdit ćemo da li je ova informacija tačna”, istakla je Čengić.

Izmiještanje, odnosno stvaranje sekundarnih grobnica uglavnom je za posljedicu imalo nekompletne posmrtne ostatke.

“Posmrtni ostaci brojnih žrtava koje su pronađene, a riječ je o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, uglavnom su dosta nekompletni i to je dosta otežalo i proces ekshumacija i identifikacija, ali i proces ukopa”, poručila je Čengić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.