Policija Prijedora apeluje na roditelje zbog igre Plavi kit

Vijesti 17. maj 201715:21 > 15:26
Srna

Policijska uprava (PU) Prijedor pozvala je danas zaposlene u školama i roditelje da se obrate policiji ako primijete bilo šta što ukazuje na to da djeca učestvuju u online igrici "Izazov plavog kita" koja žrtve navodi na autodestruktivne radnje.

“Riječ je o opasnoj igri koja se širi društvenim mrežama, koja navodno ima nekih 50 nivoa i destruktivnog je, a na kraju, i suicidalnog karaktera. Ono po čemu se posebno može prepoznati učešće u jednoj takvoj igri jesu povrede na tijelu, odnosno crtanje crteža oštrim predmetom na koži”, rekao je načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Interpol obavijestio MUP Republike Srpske o ovoj pojavi, a MUP sve policijske uprave.

“Obavijestili smo sve policijske stanice da kontaktiraju škole, a apelujemo i na građane i roditelje, ako dođu da bilo kakvih saznanja u vezi s tim, da ih podijele sa policijom kako bismo preduzeli sve potrebne mjere”, poručio je Ivanić.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području ove PU stabilno i da policija preduzima sve potrebne planske, preventivne i represivne mjere da se i održi.

“Ono što ćemo u narednom periodu posebno intenzivirati, u saradnji sa drugim institucijama, jeste da preduzmemo na vrijeme planske mjere na prevenciji incidenata motivisanih mržnjom koji bi mogli da se dešavaju u vrijeme turističke sezone”, najavio je Ivanić.

Prošlog mjeseca na području PU Prijedor evidentirano je 76 krivičnih djela, a rasvijetljeno njih 85,5 posto.

Zabilježena su 54 prekršaja javnog reda i mira. U akciji “Prosjačenje” bilo je 12 prekršaja, a počinioci su često povratnici u činjenju tih prekršaja.

“Cilj nam je da na vrijeme prepoznamo i represivno djelujemo u smislu sprečavanja organizovanog djelovanja kada je riječ o prosjačenju i tu ćemo planski postupiti sa terenskim kancelarijama za strance da bismo na vrijeme odreagovali u turističkoj sezoni kada dolazi veći broj građana iz inozemstva i povećano je prisustvo osoba koja se bave prosjačenjem”, dodao je Ivanić.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 1.919 prekršaja, prijavljene su 63 saobraćajne nezgode, a iz saobraćaja je isključeno 198 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.