VIDEO| Upitnici iznad arapskih investicija u BiH

Vijesti 17. maj 201718:14 > 18:16
N1

Broj turističkih naselja čiju su izgradnju finansirale arapske kompanije, pretežno za potrebe Arapa koji dolaze u BiH konstantno raste.

Broj turističkih naselja čiju su izgradnju finansirale arapske kompanije, pretežno za potrebe Arapa koji dolaze u BiH konstantno raste. Istovremeno, izgradnja kompleksa Buroj Ozone u Trnovu, koja je pompezno najavljena kao najveća investicija u Evropi, nije odmakla dalje od polaganja kamena temeljca. Kome i kako vlasti daju dozvolu da zemljište, nerijetko i u vodozaštitnoj zoni, prodaju strancima za gradnju objekata u koje građani BiH nemaju pristup niko ne želi reći.

Kamen temeljac za izgradnju kompleksa Buroj Ozone u Trnovu položen je u septembru prošle godine. Osam mjeseci kasnije, od najavljenog grada sa kompleksom zgrada i vjerskih objekata, bolnicom i najvećim tržnim centrom u Evropi, postoji samo kamen temeljac.

U Sarajevu su se nedavno pojavili plakati sa pozivom na kupovinu objekata u kompleksu Buroj Ozone u opštini Trnovo. Kamen temeljac položen je prije osam mjeeci, a gradnja nije daleko odmakla. Objekti se nude po cijeni već od 99.000 eura. Broj kontakt telefona koji je naveden nije dostupan, pa je do informacija o ovom projektu teško doći.

Investitor tvrdi da je problem u sporim administrativnim procedurama.

”Mi smo uložili 17 miliona do sada, ali problem je što nismo naišli na podršku ostalih. Podržali su nas na opštinskom nivou, ali zamislite samo da promjena imena traje vše od 8 ili 9 mjeseci. Kupili smo zemlju koju nismo uspjeli do sada registrovati. Imamo sve potrebne dozvole za izgradnju, urbanističke saglasnosti, i sve smo to završili”, rekao je Ismail Ahmad, vlasnik i osnivač Buroj International Groupa.

Načelnik opštine Trnovo odgovornost prebacuje na kompaniju Buroj. Danas ne želi razgovarati o projektu od čije je realizacije očekivao mnogo.

”Mi ćemo zarađivati od rente i našega dijela od ostvarene dobiti”, rekao je Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo.

Za razliku od načelnika Općine, svoj stav o izgradnji ovog kompleksa nisu mijenjali oni koji se bore za zaštitu okoliša. Izgradnja Buroj Ozone kompleksa ugrozila bi izvor Bijele rijeke, koja bi se, tvrde, od 2023. trebala koristiti za snabdijevanje Sarajeva vodom. Osim toga, ovo naselje, tvrde, nema potrebne dozvole.

”Federalno ministarstvo okoliša je moralo pokrenuti upravni postupak protiv opštine Trnovo, koja je izdala dozvolu, ta je dozvola morala biti poništena. To je prošlo. Da je investitor bio malo iskreniji u svojim namjerama, mi bismo danas tamo imali ogromno naselje u izgradnji koje bi bilo izgrađeno bez okolišne dozvole”, naglasio je Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Iz Ministarstva odgovaraju, okolinsku dozvolu Buroj nije ni tražio.

”Da bi se apliciralo za eklošku odnosno okolinsku dozvolu pozrebno je da bude u prostornom planu opštine i da ima građevinsku dozvolu i vodnu saglasnost. Da li oni to imaju ja zaista ne znam, ali znam da u federalno ministarstvo nije stigao nikakav zahtjev za izdavanje okolinske dozvole”, rekla je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma BiH.

No, nema samo Buroj Ozone problema s dozvolama. Prema našim izvorima, ima ih i kompleks u Oseniku, koji nije dozvoljeno snimati. To otvara sumnju u legalnost oko 34 turistička kompleksa čiji su investitori Arapi, a koji su ili u izgradnji ili se njihova gradnja planira. Zanimljivo je da su svi oni koncentrisani u opštinama oko Sarajeva, najviše u Hadžićima, Vogošći, te u Visokom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.