Večeras u Mostaru manifestacija "Večernjakov pečat"

Vijesti 18. maj 201712:26 > 12:29
Fena

Večernji list, zajedno sa svojim partnerima, organizira 16. po redu Večernjakov pečat, manifestaciju koja je u svijetu prepoznata po snažnim porukama mira i suživota, a koju su mnogi ocijenili najvažnijim društvenim događajem u Bosni i Hercegovini.

Svoju prisutnost na manifestaciji pod motom “Evropsko proljeće”, koja se održava u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, potvrdili su brojni visoki dužnosnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Evrope.

Na Večernjkovom pečatu prisustvovat će premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i šef slovačke diplomacije i kandidata za predsjednika Skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak.

Riječ je o čovjeku koji je više puta pokazao koliki je prijatelj Bosne i Hercegovine i naroda koji žive na ovim prostorima, zbog čega mu je 2008. godine i dodijeljena nagrada “Večernjakov pečat”.

Večerašnjem događaju prisustvovat će također članovi Predsjedništva BiH, koji su i ove godine preuzeli visoko pokroviteljstvo nad manifestacijom, te brojni politički dužnosnici sa svih nivoa vlasti, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru.

Manifestaciji će prisustvovati i Papin izaslanik, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Već tradicionalno na Večernjakovom pečatu bit će dodijeljena brojna priznanja osobama koje su svojim postignućima obilježile 2016. godinu, kao i glavna nagrada za osobu godine.

Nominirano je 150 kandidata koji su u prošloj godini ostavili najviše traga, a među njima su političari, privrednici, crkveni velikodostojnici, sportaši, humanisti, pjevači, filmski radnici i drugi.

Osobom godine, prošle je godine proglašen glumac Enis Bešlagić.

U dvorani Kosače zapjevat će i odnedavno član Evropske akademije nauke i umjetnosti, lider sevdalinke, Nedžad Salković, zatim Zlatan Stipišić Gibonni, Goran Karan, Giuliano, Đelo Jusić.

Službeni program počinje u 21 sat, a ove godine čak pet televizijskih kuća uživo prenosi Večernjakov pečat.

Glavni medijski pokrovitelj i suorganizator Večernjakovog pečata BHRT i ove godine priprema direktan prenos iz Mostara, a signal će preuzimati i HRT4, RTRS, Naša TV i prvi put RTV Vojvodina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.