Večernjakov pečat: Osoba godine je Marko Pipunić

Vijesti 18. maj 201722:30 > 23:03
Republika.eu

U Mostaru je večeras dodijeljena prestižna nagrada Večernjakov pečat, a osobom godine proglašen je privrednik Marko Pipunić.

Privrednik, rođen u Modriči.Nikad nije zaboravio Posavinu i zapošljava svoje sunarodnjake.

Član je Udruge “Prsten”. Nagradu je uručio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Kad pogledam sve dobitnike prije mene stvarno ne znam čime sam ovu nagradu zaslužio. Zaista ne znam šta u ovom trenutku reći. Kao dječak sam često želo praviti svijet boljim. Školujući sam otišao u Slavoniju, okolnosti su bile takve da sam se morao vratiti tamo gdje sam se školovao. Ostao sam u Hrvatskoj ali iz mene nije otišla Bosna i Hercegovina. Ovo daje čast i važnost. Važnost ću pokušati vratiti kroz pomoć ljudima i stavrajući bolje uvjete za život. Mogu obećati da će te imati svog Bosanca uz sebe i to je način na koji ja mogu zahvaliti za nagradu”, izjavio je po primitku nagrade za Osobu godine u Mostaru.

Večernjakov pečat iz EU dobio je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, a Dragan Čović, član Predsjedništva BiH je dobio istu nagradu za promovisanje evropskih vrijednosti.  U kategoriji “Međupolitički dijalog” dobitnik nagrade je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća Ministara BiH.

Nagrada je uručena Europskom lideru i lobisti za BiH Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

“Zadovoljstvo mi je biti večeras u Mostaru među svim ovim ljudima. Drago mi je da kao premijer Republike Hrvatske dobijam priznanje za promicanje europskog puta BiH”, izjavio je Plenković.

“Drago mi je što sam u Mostaru, zahvalan sam na dodjeli nagradu, vjerujem u Europsku perspektivu BiH. Budite sigurni da imate puno prijatelja u europskoj perspektivi”, istakao je Lajčak po primitku nagrade.

“Moji predhodnici Plenković i Lajčak bili su skromni. Puno više oni vjeruju u europski put BiH nego mi sami u BiH. Hvala za sve što su učinili za nas. Hvala Lajčaku na tome što nas je hrabrio da ne stajemo i uvjeravao nas da imamo europsku perspektivu”, kazao je Čović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dobio je večeras u Mostaru nagradu “Večernjakov pečat” za lokalnog lidera godine u BiH. Radojičić je rekao da dolazi iz prelijepog grada Banjaluke, gdje sa saradnicima nastoji da građanima obezbijedi da žive u otvorenom i lijepom gradu.

On je dodao da je to zadatak politike i da se tako treba živjeti u svim gradovima u BiH.

Sama poruka ovogodišnje manifestacije jeste da vrijedi ostati u BiH, vrijedi živjeti i boriti se – a sam moto bio je “Evropsko proljeće”.

U kategoriji “Ponos Bosne i Hercegovine za humanost” dobitnik nagrade je Ivo Soldo, idejni začetnik, jedan od osnivača, predsjednik i volonter humanitarne udruge „fra Mladen Hrkač“.

Nagrada za “pothvat godine” uručena je Mustafi Mehiću, čovjeku koji vidi srcem.

Nagradu “Uspjeh godine” dobili su Almasa i Đemal Memagić.

U kategoriji “međureligijski dijalog” Nevenko Herceg proglasio je pobjednika- Igumana Danila Pavlovića. “Razmišljam, 20 godina živim u BiH od toga 15 u Mostaru, ljudi su dobivali nagrade za velika djela, a ja sam ove godine radio samo svoj posao. Hvala vam što ste to prepoznali i sretan sam što sam žitelj ove prelijepe zemlje”. 

Kategorija “pravosuđe”, Johnatan Moore, voditelj misije OESS-a, uručio je nagradu Ranku Debevecu, predsjedniku Suda BiH.

U kategoriji “gospodarstvenici” Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NS RS uručio je nagradu Rasimu Bajroviću, “kultura i scena” Enis Bešlagić, prošlogodišnja osoba godine, uručio je nagradu Sariti Vujković. U kategoriji “znanost” ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić uručio je priznanje Nihadu Alihodžiću.

Posebno priznanje uručeno Hoyt Brian Yeeu, zamjeniku pomoćnika državnog tajnika SAD. U kategoriji “sport” nagradu Amini Kajtaz uručio je gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić.

U kategoriji “Naše gore list” nagradu je dobio Goran Marić.

I ove godine cilj je pokazati drugačiju sliku Bosne i Hercegovine – a ova nagrada dodjeljena je po 16 put.

Manifestacija se održala u Hrvatskom domu heceg Stepan Kosača – a u konkurenciji našlo se 150 osoba rođenih u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je večeras u Mostaru kako je Večernjakov pečat jedna od najznačajnijih manifestacija koja promovira vrijednost BiH bazirane na suživotu, jedinstvu i različitosti.

Ova je manifestacija također izvanredna prilika za susret dužnosnika iz BiH i regije – da razgovaraju o važnim projektima za unapređenje života svih građana BiH, naglasio je Zvizdić u izjavi za novinare uoči društvenog događaja godine – 16. Večernjakog pečata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.