Danas presuda u predmetu Goran Mrđa i drugi za ratni zločin

Vijesti 19. maj 201708:14 > 08:14
BIRN

Izricanje presude u predmetu Goran Mrđa i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas, s početkom u 13.00 sati, najavljeno je iz tog suda.

Nakon dvije godine suđenja, Sud Bosne i Hercegovine izreći će presudu četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za ratni zločin počinjen na području općine Sanski Most. 

Tužilaštvo BiH pozvalo je više od 30 svjedoka i uložilo materijalne dokaze kako bi dokazali da su Goran, Milorad i Ranko Mrđa te Mile Kokot učestvovali u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.

Tokom izvođenja dokaza u vezi s optužbom da su Goran i Milorad Mrđa silovali jednu ženu te fizički i psihički zlostavljali civile u istoj kući 1. maja 1993. godine, javnost nije mogla prisustvovati. U ime oštećene podnesen je imovinskopravni zahtjev zbog nematerijalne štete u iznosu od 41.000 konvertibilnih maraka (KM).

Tužiteljica Olivera Đurić je u završnoj riječi kazala da su na vešu oštećene pronađeni tragovi koji pripadaju Miloradu i Goranu Mrđi, istaknuvši da je, prema vještakinji, pronađen “čisti trag Milorada Mrđe”, a da se u “ostatku, kao manjinskom doprinosiocu, vjerovatno radi o Goranu Mrđi”.

Svjedok Mesud Pašić je rekao da je saznao da je jedna od osoba koje su ga pretukle u aprilu 1993. godine bio Goran Mrđa. Naveo je da su mu kući u zaseoku Pašići došla dvojica pijanih muškaraca i da ga je jedan udario u stomak, te da su uzeli oko 70 KM i nešto zlata.

“Narod priča da je bio Goran Mrđa i njegov rođak Milorad”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon nekoliko dana otišao u selo Gorice. Rekao je da misli kako je istu dvojicu muškaraca sreo u tom selu, nakon čega su ga pretukli, a jedan je i “tražio nož da ga kolje”.

Halid Mehić je u sudnici prepoznao Gorana Mrđu kao mladića koji mu je 1993. godine prijetio pištoljem.

Svjedok Mehmed Brakić se prisjetio da je poslije ponoći 2. maja 1993. godine, u kuću u kojoj je boravio s porodicom, došao Goran Mrđa i da “misli da je bio i Ranko Mrđa”.

On je kazao da je Goran Mrđa, kojeg je poznavao odranije, imao nož i pištolj, koje mu je prislonio uz glavu, tražeći novac. Svjedok je napomenuo da mu je dao 70 do 80 maraka. Brakić je naglasio da je bio udaren nogom u grudi, da se gubio, te da misli da mu je i sin dobio udarac.

Nož nad glavom

Svjedok Esad Brakić je također naveo da su početkom maja u kuću došli Goran i Ranko Mrđa.

“Tad je počelo maltretiranje, tražili su pare, jednom me udario Goran”, rekao je Brakić i dodao da je Goran Mrđa udario njegovog oca, držao mu nož nad glavom i maltretirao ga.

Fikret Avdić je kazao da ga je Goran Mrđa u selu Gorice pritiskao nogom i naslanjao mu nož na stomak.

Rufad Kuburić je posvjedočio da su ga Goran i Milorad Mrđa, zajedno s još jednom osobom, pretukli u mjestu Gorice početkom maja 1993. godine. Pojasnio je da mu je Goran Mrđa prislonio pištolj na čelo i da je ležao potrbuške dok su ga sva trojica tukli. Svjedok je istakao da su te prilike tučeni i njegovi rođaci Asim i Fikret, te da je iste noći bio pretučen po drugi put i da su mu oduzeti ručni sat i zlatni prsten.

“Goran me udario nogom u sljepoočnicu, ja udario od fotelju i ugasio se”, ispričao je Kuburić.

Svjedokov brat Suvad Kuburić je naveo da je te noći prepoznao Gorana i Milorada Mrđu. On je posvjedočio da je čuo jauke i tuču iz dnevnog boravka.

“Rufad je sav bio pretučen. Imao je ožiljke na licu i razbijenu glavu (…) Asim je imao razbijenu usnu. Fikret je pričao da ga je gnječio i strašio nekim nožem”, izjavio je svjedok.

Sefer Drobić je naveo da ga je na radnoj obavezi na Grabežu 1994. godine Goran Mrđa prislonio uza zid, udaljio se i bacio bombu, koja se nije aktivirala. Dodao je da ga je optuženi nakon toga pretukao. Odbrani je rekao da s Miloradom Mrđom nije doživio neke neprijatnosti.

Njegov otac Omer Drobić je ustvrdio da ga je Goran zvani Kinez jedne prilike pretukao i da je, kada je ustao, vidio “Milorada kako drži pušku na vratima”. Prema optužnici, Kinez je nadimak Gorana Mrđe.

Čuvao trudnu ženu

Almaz Cerić je posvjedočio da je 25. jula 1992. s roditeljima i komšinicom bio kući u selu Fajtovci kada je kroz prozor vidio kako se približavaju Mile Kokot i Goran Mrđa, kojima je otac Tahir otvorio vrata.

“Vidio sam Mileta Kokota kako drži pušku uperenu u oca”, izjavio je Cerić i dodao da je zatim čuo pucanj i vidio oca da pada na zemlju. Napomenuo je i da su oca ubacili u kola radi ukazivanja pomoći i da je čuo kako otac govori komšiji da ga “ubi Mile Kokot”.

Prema optužnici, Kokot je s Goranom Mrđom 25. jula 1992. godine u naselju Fajtovci ušao u dvorište Tahira Cerića, u kojeg je, kada je izašao u dvorište, Kokot uperio pušku i ispalio mu hitac u predjelu stomaka. Od zadobijenih povreda Cerić je istog dana preminuo.

Odbrane su ukupno saslušale oko 15 svjedoka, a u svoju korist su iskaz dali Goran i Ranko Mrđa. Odbrana Kokota nije imala svjedoka. Također su uloženi i materijalni dokazi.

Prilikom svjedočenja Goran i Ranko Mrđa su negirali djela koja im se stavljaju na teret.

Goran je ustvrdio da je laž da je maltretirao Halida Mehića te Fikreta i Mesuda Pašića. Istaknuo je i da nije silovao zaštićenu svjedokinju u noći sa 1. na 2. maj, kao i da na Grabežu nikog nije tukao.

Svjedoci njegove Odbrane – Perica Polovina, Žarko Utješanović, Miroslav Dekić i Slobodanka Ševo – kazali su da su prvomajske praznike 1993. godine proveli s optuženim u Sanskom Mostu.

Milorad Bašić je naveo kako nije vidio ili čuo da je optuženi maltretirao Bošnjake iz radnog voda na borbenoj liniji.

Optuženi Ranko Mrđa je posvjedočio da je u prvoj polovini maja 1993. vodio brigu o supruzi, koja je imala tešku trudnoću, a da je 10. maja otišao na ratište na Grabež. Negirao je da je bio u kući Esada Brakića početkom maja 1993. godine.

“Nikad nisam napuštao ženu. Moglo se desiti da svaki čas dođe do poroda”, rekao je Mrđa, dodavši da je nije napuštao ni danju ni noću. Ove navode potvrdile su i njegova supruga Milka te sestra Gospava Bilbija.

Salko Osmanović, svjedok Odbrane Milorada Mrđe, kazao je da nije čuo da je optuženi nekoga maltretirao, dok je Mirko Tepić naglasio da nije vidio ni čuo da je optuženi imao konflikt s nekim.

Suđenje optuženima počelo je u aprilu 2015. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.