Pripadnici SIPA-e nisu osigurani od povreda na radu

Vijesti 19. maj 201710:37 > 10:39
SIPA

Nakon što je N1 objavio da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nisu kolektivno osigurani od eventualnih nesreća ili povreda na radu, dobili smo potvrdu da je ista situacija i sa pripadnicima državnih policijskih agencija.

Iz Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) odgovorili su nam da ni njihovi službenici, uključujući i policajce nisu osigurani.

“U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu nemaju kolektivno osiguranje”, naveli su za N1 u SIPA-i.

To uključuje i pripadnike spcijalne jedinice, koji su izloženi riziku od nesreća i povreda na radnom mjestu, pogtovo kada je ri ječ o zahtjevnim vježbama, akcijama hapšenja, ali i antiterorističkim akcijama.

Da država nije izdvojila novac za kolektivno osiguranje onij koji rade posebno zahtjeve poslove, otkrilo se nakon pogibije dvojice vojnika u Rajlovcu, zbog čega je porodica Nedeljka Radića i tužila Ministarstvo obrane BiH.

U ovom Ministarstvu su nam rekli da pripadnici OS BiH nisu osigurani od 2007. godine, kada je “zajedno sa Vijećem ministara i Uredom za reviziju zauzet stav da ne postoji pravni osnov za kolektivno osiguranje pripadnika Oružanih snaga”.

I u Graničnoj policiji BiH su potvrdili za N1 da ni policajci ove institucije nisu kolektivno osogurani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.