FOTO| Sarajevo: Skup podrške palestinskim zarobljenicima

Vijesti 20. maj 201712:52 > 12:53
Anadolija

Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim zarobljenicima u izraelskim zatvorima, koji su prije više od mjesec dana započeli štrajk glađu, kao i potpisivanje peticije podrške održano je danas ispred Sarajevske katedrale,

Skup i peticiju za Palestince u izraelskim zatvorima organizovalo je Udruženje Palestinske zajednice u BiH.

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf istakao je da su Sarajevo i BiH doživjeli stradanja te da oni najbolje mogu da suosjećaju sa palestinskim narodom.

Prema njegovim riječima, oni najbolje shvataju šta znači biti izbjeglica i zarobljen.

“Danas imamo dvije stvari. Kao prvo, šaljemo poruku palestinskim zarobljenicima u izraelskim okupatosrkim zatvorima, a u isto vrijeme obilježavamo 69. godišnjicu Nakbe ili Dan katastrofe, dakle, prve okupacije Palestine. Iz glavnog grada BiH pozivamo sve hrabre, čestite i pravedne ljude da podrže zahtjeve palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima da imaju bolje uslove i da dosaojanstveno mogu živjeti u svojoj domovini”, pojasnio je Maarouf.

Podsjetio je da se u izraelskim zatvorima nalazi više od 6.500 Palestinaca koji nisu imali pravedno suđenje. Među njima se, istakao je Maarouf, nalaze i žene i maloljetnici.

Naglasio je da je vrlo važno da se podiže glas pravde.

“Ovom prilikom pozivam UN, međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima, Međunarodni Crveni križ, kojem ćemo predati potpise koje danas skupimo, jer oni imaju obaveze prema našim zarobljenicima”, pojasnio je Maarouf.

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima više od mjesec dana štrajkuju glađu, a predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH smatra da “su oni davno naučili lekciju da nikada ne smiju izgubiti optimizam”.

“Mi ćemo legalnim putem tražiti od međunarodne zajednice da podrži pravo svakog zarobljenika na časno suđenje”, dodao je Maarouf.

Podršku današnjem skupu pružio je i Avdo Hebib, predsjednik U druženja Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo, koji je tom prilikom kazao da su potpisivanje peticije i skup podrške organizovani u Sarajevu, u BiH, gdje stanovnici najbolje osjećaju patnje svih zatvorenika.

“Jer je BiH u proteklom ratu bila kompletna logor i Sarajevo je bilo logor. Mi dobro znamo šta znači i licemjerno ponašanje međunarodne zajednice prema svim zarobljenim, malim narodima. Nažalost, Palestina se 69 godina bori za svoju slobodu, ima podršku zdrave međunarodne javnosti. Međutim, licemjerna međunarodna zajednica neće da riješi palestinsko pitanje, koje će se morati riješiti”, istakao je Hebib.

Naglasio je da je u historiji nepoznato da se ovoliko vremena jedan narod bori za slobodu i da nikada nije kapitulirao.

“Tražimo potpis i podršku građana Sarajeva koje je bilo koncentracioni logor da međunarodnom komitetu Crvenog križa i svim institucijama za ljudska prava uputimo javni protest i zahtjev da zaštite 7.000 Palestinaca koji leže u zatvorima i među kojima jedan broj umire u zatvorima”, rekao je Hebib.

Niko, prema njegovim riječima, iz međunarodne zajednice ne diže “pravi, oštar glas i protest koristeći sve međunarodne uzuse za zaštitu ljudi i ljudskih prava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija