Ivanić o popisu stanovništva: Edin Džeko ne živi u BiH

Vijesti 21. maj 201709:42 > 09:47
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić bio je gost emisije Tačka na 7 N1 televizije.

On je komentarisao aktuelni politički trenutak u BiH, koaliciji, krize, odnose s kolegama u Predsjedništvu, budućnost države, popis stanovništva…

”Mediji se ne bave popisom stanovništva, dominantni mediji se time ne bave. Zašto?”, zapitao se predsjedavajući Predsjedništva BiH na početku razgovora za N1.

Pojasnio je potom kako funkcioniraju stvari u ovoj instituciji.

”Na mnogim stvarima koji su zajednički interes BiH, djelujemo zajednički u Predsjedništvu. Zajednički stav je aktivacija MAP-a, zajednički stav je i da moramo završiti upitnik. Ne mogu ja reći da s kolegama nemam komunikaciju, mi i sjedimo, ali nije to ono što je na početku mandatu. Ne mislim da sam proizvodio probleme, ja sam uvijek reagovao na izazove”, dodao je gost N1.

O odnosima s Izetbegovićem…

”Moji ljudski odnosi s Izetbegovićem su i dalje vrlo korektni. I kad smo imali neslaganja, mi smo popili koju kafu. Imali smo nekoliko političkih bitaka koje su, skoro sve, bile nepotrebne. Ono oko popisa, ono oko Dana Republike Srpske, masa stvari je bila nepotrebna i bez ikakve koristi. Ne vidim koju je on imao korist od tih sukoba.”

O popisu stanovništva…

 ”Bilo mi je možda najteže jer Izetbegović i Čović nemaju tako čvrstu kontrolu posmatrača kao što ja imam. Bio sam spreman da idemo u zajedničke pomake bez ikakve kalkulacije. Nije se desio bošnjački lider koji ima širinu da za ovakve stvari koje su potpuno nebitne, da ima snage da kaže – to je logično što je čovjek rekao. Džeko ne živi u BIH, kako da ga računamo kao stanovnika BiH kad on nije tu. Nevjerovatno da niko nije imao hrabrosti da kaže – to je logično.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.