Reformski zakon ili ukidanje autonomije univerziteta?

Anadolija

Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo danas se ipak nije našao pred zastupnicima u kantonalnoj Skupštini. Prijedlog se trebao razmatrati u okviru 30. radne sjednice, a zastupnici su najprije pristupili nastavku 29. sjednice.

Ovaj zakon podigao je mnogo prašine u javnosti. Protiv njega je akademska zajednica koja tvrdi da je u pitanju udar na autonomiju fakulteta. Vlada odgovara da je zakon dobar i reformski.

Reformski zakon ili ukidanje autonomije univerziteta? Iz akademske zajednice stižu teške optužbe na račun kantonalnog premijera Elmedin Konaković. Kažu kako većinom u upravnim odborima fakulteta želi uništiti njihovu autonomiju, te kako nisu bili uključeni u izradu zakona. On odgovara kako je u pitanju udar, ali na previsoke plate dekana.

“Može se to okarakterisati eventualno kao višak politike u upravljačkim strukturama iako svi drugi propisi nalažu da tako bude. I praksa je da se tako radi. Onda smo rekli da mi nećemo da taj upravni odbor smjenjuje ni rektora ni dekane, nek ih smjenjuje senat kao potpuno neovisno tijelo. Onda nam stignu amandmani opozicije da ipaj taj upravni odbor smjenjuje rektora i dekane. I zamislite, ja danas branim neovisnost akademske zajednice od opozicije”, kazao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Iz opozicije direktno otpužuju premijera Konakovića kako radi po nalogu Sebije Izetbegović, te kako novim zakonom, nakon zdravstva, želi privatizirati i obrazovanje. Premijer odgovara:

“Ova priča zaslužuje mnogo više i mnogo bolji odnos svih nas, od prijateljstva mene sa Sebijom Izetbegović ili nekoga iz SDP-a sa Almirom Hadžović-Đulo. Ukidanje autonomije akademskih prava i sloboda”.

OFF: Ovaj prijedlog zakona jedan je onih sa najviše upućenih amandmana u posljednje vrijeme. Zastupnica Sabina Čudić uložila je čak njih 14.

“Član koji se tiče instrukcija koje će svi univerziteti u Kantonu dobijati direktno od Vlade Kantona Sarajevo, vezano za smjernice pa i u naučno-istraživačkom radu, kako bi one bile u skladu sa interesima Kantona Sarajevo. Zahtjevaju pismeno podnošenje izvještaja Kantona. Mislim da su članovi zakona takvi da ih se ne bi postidila ni Sjeverna Koreja”, navela je Sabina Čudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS.

Opširnije u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.