Hemon za N1: U BiH niko ne nudi viziju društva

Vijesti 26. maj 201708:50 > 09:03
N1

Na daskama Kamernog teatra 55 večeras će premijerno biti izvedena predstava "Knjiga mojih života", rađena prema istoimenoj knjizi Aleksandra Hemona.

Režiju potpisuje Sabrina Begović-Ćorić, a dramaturgiju Džejna Avdić. Sa nama ovoga jutra autor Knjige mojih života naš poznati i međunarodno priznati pisac i kolumnist, Aleksandar Hemon, dobitnik glavne nagrade Međunarodnog udruženja književnika PEN centar Amerika u 2017. dodijelio je glavnu nagradu za književno djelo u 2017. godini.

Kako ste reagovali kad ste saznali da su mlade umjetnice zainteresovane da poprvi put vašu knjigu pretoče u jednu pozorišnu predstavu?

Najbolje od svega je što je ekipa mlada, oni bi teoretski mogli biti moja djeca. Mojoj generacija je to već poznato i imaju vezu s tim. Ali ovo je sasvim druga publika i drugačiji pristup“, rekao je Hemon za N1.

Književnik je kazao da ima veoma malo teatarskog iskustva i da nije znao kako će mlade umjetnice to izvesti, ali je imao povjerenja.

One su mi se javile i tražile moj doprinos tom doprinosu i bio sam veoma sretan da su to učinile. Vidio sam jednu od proba čitave predstave prošle sedmice. Osjećaj je bio lijep i čudan. Samo glumci na pozornici, bilo je potresno na izvjestan način. Zadovoljan sam entuzijazmom, željom i činjenicom da smo postali prijatelji njihovim bavljenjem mojom knjigom“, istakao je Hemon.

Knjiga izaziva bujicu emocija, od smijeha do vrištanja od suza… Vjerujete li da ćemo i njenoj tetarskoj verziji doživjeti isto?

Mislim da hoće. Po onome što sam vidio sadržan je i humor i tragedija. Mene često u SAD-u pitaju kako je u istoj rečenici kombinovana tuga i šega (humor). A to kod nas ide prirodno, nerazdvojno je“, smatra Hemon.

Nije smisao pisanja terapija, ali posljedica nepisanja bila bi traumatična.. Jeste li zbog toga o knjizi pisali o smrti kćerke?

Našao sam se u dilemi da li da pišem ili ne. Ako ne budem pisao to bi značilo da moje pisanje ima limit. Čitava ideja mog književnog projekta jeste da je sve dostupno i da nema nikakvih tema o kojima se ne može pisati. Ne pisati o tome bio bi poraz. Pisanje je bilo teško, ali je nepisanje nemoguće“, izjavio je Aleksandar Hemon.

U predstavi Aleksandra Hemona glumi mladi Boris Ler.

On je daleko zgodniji od mene nego sam ja ikada bio“, našalio je Hemon.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.