Vučićeva jasna poruka Bošnjacima i Srbima

Vijesti 26. maj 201714:08 > 14:13
N1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ljuboviji da će most "Bratoljub" kada bude završen spojiti srpski narod sa obje strane Drine, ali i Srbe i Bošnjake što ga čini izuzetno vrijednim.

Nakon obilaska radova na mostu “Bratoljub” sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je upravo na tom mjestu važno dati odgovor na staro pitanje čija je suština sudbinska “zidovi ili mostovi”.

“Odgovoriti na to pitanje na reci Drini koja na pravi način spaja, a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku, Srbiju i BiH jeste pravi dokaz da smo u stanju da konačno položimo i celi ispit onaj na kome su mnoge generacije stradale i to u sopstvenoj krvi”, naglasio je Vučić.

On je istakao da su mostovi simbolična veza koja omogućava pristojan i zajednički život i koji ukazuju koliko smo potrebni jedni drugima. Prema njegovim riječima, dići most znači da nismo digli ruke od sebe samih i onih koji su nam važni.

Premijer Srbije je istakao da je veliki nobelovac Ivo Andrić, izučavajući istoriju BiH, shvatio da su mostovi mnogo stariji od puteva i da su oni uvijek bili spona između obala.

“Ljubovija i Bratunac, Srbija i Srpska ne mogu da postoje bez mostova. Balkan neće opstati bez mostova. Graditi mostove znači da smo shvatili da je to što smo toliko različiti i isti naš stari i krvavi problem, ali i naša najveća šansa”, poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija i Republika Srpska ne smiju da stanu na izgradnji i da treba da grade ne dvanaest, nego 120 i hiljadu novih mostova koji će prevazići sve razlike. Vučić je najavio da je u planu i da se ubrzo uđe u izgradnju tunela kroz Preskop, što će biti realizacija višedecenijskog sna ljudi sa obje strane Drine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.