Upoznajte Smaila Krivića, tobdžiju sa sarajevske Žute tabije

Vijesti 28. maj 201718:16 > 18:26
N1

Top sa Žute tabije koji značava kraj posta za taj dan godinama unazad postao je prava turistička atrakcija.

Osim postača koji dođu kako bi iftarili, brojni turisti pohode ovo mjesto za koje kažu da je posebno lijepo u vrijeme svetog mjeseca Ramazana. Atrakcija je i topdžija Smail Krivić, jedan od rijetkih koji se bavi tim poslom.

Jedinstven pogled na Sarajevo i pripremljena hrana za iftar na Žutoj tabiji znači samo jedno, a to je da se čeka pucanj ramazanskog topa. Topa koji označava kraj posta za taj dan i početak objeda. Hiljade vjernika svaki ramazanski dan čeka da tobdžija Smail uradi svoj posao. No, prije ispaljivanja, tu su pripreme.

“Trenutno pripremam ovu bombu za iftar…tzv. naoružavanje, pripremam elktronski upaljač pa ćemo kasnije na daljinski upaliti. Kad se sve skopča i kada je sve uredu, onda samo se čeka. Na pet sekundi se upali kontrolna lampa, kao mjera zaštita i kad bude vakat to je to”, pojasnio nam je proces paljenja topa Smail Krivić, tobdžija sa Žute tabije.

A vakat je ovo posta, molitvi, praštanja, pokajanja i intenzivnih ljudskih susreta – jer Ramazan je poseban mjesec koji u domove muslimana unosi veliku radost.

“U mene u kući se posti, ibadeti se koliko se stigne, i onda mora se i ovo stić”, kazao je Smail.

A stigne se sve, kaže Smail, i nije mu teško. Jer nije u pitanju obaveza već tradicija.

Nakon što se top oglasi Smajil ide svojoj kući kako bi sa najbližima iftario. Brojne sarajlije i turisti ostaju na Žutoj tabiji.

Postači tvrde kako je poseban užitak iftariti ovdje na Žutoj tabiji, a ramazanski top postao je svojevrsna atrakcija ne samo za Sarajlije, nego i za sve one koji dođu ovdje kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni bh grad.

“Ovo je prvi put da smo u Sarajevu, mama i njezini rođaci su odavno željeli doći, tako da smo odlučili posjetiti ovaj grad”.

– “Prelijep pogled, divno stvarno, nemam riječi, prelijepo je zaista…ćevapi, svi dođu zbog ćevapa, baklave, pita, rahatluka, malo suvenira …lijepo je obiđe se sve”.

– “Drago mi je što sam ovdje za vrijeme Ramazana, jako je lijepo…nadam se da će Bog blagosloviti sve koji poste, želim vam mir sreću i blagostanje”.

– “Baš se osjeća Ramazan, ovdje se osjeća ljepota cijelog Ramazana na Tabiji, zbog topa, ezana i cijelog Sarajeva”.

– “Baš nam je lijeo ovdje jer je puno prirode između kuća, drveća…vazduha i volimo da dođemo jer su ljudi jako otvoreni”.

A sa ramazanom kao najljepšim gostom, kako muslimani vole da kažu – ovo mjesto je još posebnija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.