HDZ i HNS sačinili prijedlog reforme Javnog RTV sistema

Vijesti 29. maj 201711:58 > 12:05
N1

HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor sačinili prijedlog zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji podrazumijeva njegovo cjelovito reformisanje, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

“Mislim da bi prijedlozi za koje se zalažemo u legislativnom smislu zaista dali ono što je potrebno Javnom RTV sistemu BiH, jer ono što danas radimo je produžavanje agonije, zatvaranje očiju pred problemima. Ono što danas imamo sa medijma nije potrebno ni BiH ni okruženju”, izjavila je Krišto novinarima u Sarajevu u pauzi seminara pod nazivom “Nezavisnost i nepristrasnost medija”.

Ona smatra da u BiH mediji, pogotovo javni, oslikavaju svu stvarnost u kojoj se zemlja nalazi, a da na medijskoj sceni ima mnogo neprofesionalnizma i nestručnosti.

“Od nezavisnosti i nepristrasnosti medija zavisi razvoj demokratskog društva u BiH, njen ekonomski, politički, privredni i svaki drugi napredak i razvoj”, istakla je Krišto.

Ona vjeruje da će današnji seminar, sa iskustvima ljudi iz zemalja članica Savjeta Evrope i susjednih zemalja, doprinijeti da u BiH bude izrađen zakonski okvir koji će zaista reformisati Javni RTV sistem, koji će biti održiv i u funkciji istinitosti i objektivnosti, svih konstitutivnih naroda i građana u BiH.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Senad Šepić rekao je da je cilj seminara da bude otvorena na najširem nivou diskusija o najboljim praksama u funkcionisanju javnih RTV sistema.

“Primarne su tri teme – pozicija javnih emitera u BiH i generalno u demokratskom društvu, pravni okvir za obezbjeđivanje transparentnosti i pluralizma medija, te uloga regulacionih tijela u demokratskim društvima”, istakao je Šepić, navodeći da u radu seminara, osim stručnjaka iz BiH, učestvuju i oni iz zemalja članica Savjeta Evrope.

Predsjednik Potkomiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i član Velike narodne skupštine Turske Gilsen Bilgehan rekla je da mediji i njihova sloboda, kao četvrta snaga demokratije, postaju ključni preduslov za funkcionisanje demokratskih društava.

“Posao novinara veoma je značajan, ali i rizičan. Svjedoci smo da u više zemalja dolazi do ekonomskih i političkih pritisaka na predstavnike medija koji postaju skloni samocenzuru. Razgovaraćemo kako obezbijediti uspješan i bezbjedan rad novinara”, istakla je Bilgehanova.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek rekao je da je potrebno naći rješenje za problem finansiranja javnog RTV servisa BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.