Ako Konzum ode u stečaj ugroženo 15-20 hiljada radnih mjesta

Vijesti 30. maj 201715:05 > 15:16
N1

Zatvaranjem ili stečajnim postupkom nad Konzumom u BiH nad Velpro ili bilo kojom kompanijom negativno bi se odrazilo na poslovanje naših kompanija u BiH, rekao je za N1 Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

On je naglasio da bi se to odrazilo na 15.000 – 20.000 radnih mjesta u BiH.

Ja znam mnoge kompanije koje bi morale otpustiti 30 do 40 posto svog radnog osoblja, morali bi proizvodnju prepoploviti i drugačije se zbrinuti nego što je sada. Nije posljedica zatvaranje samo 5.000 radnih mjesta već je to povezanost u snabdijevanju toga svega možda bi se odrazilo i na 15 do 20 hiljada radnih mjesta u BiH. Svakako da treba podržati svaku mjeru ili svaku aktivnost s tim da se uvode kontrolne mjere kako se ne bi došlo do nečeg zabrinjavajućeg nečega što bi moglo zakočiti poslovanje u BiH“, dodao je Bojić.

On je kazao da su se u posljednje vrijeme mogle čuti da su određene mjenice kao garant date od strane Sarajevskog kiseljaka i Leda iz Čitluka.

S tim u vezi ja sam pozvao tada naše zakonodavce da kažu da se ne može zabilježba prava bilo kojem kreditoru dati prije nego dobavljač namiri svoje dugove kod bilo kojeg subjekta u ovom slučaju pričamo o Agrokoru. Da smo taj zakonodavni okvir imali kada je bio slučaj Tuša, naši poljoprivredni proizvođači odnosno dobavljači ne bi bili prevareni od strane Mirka Tuša i njegovih suradnika“, kazao je Bojić.

Naš sagovornik je ukazao na slabosti bh. zakonodavstva.

Mora se promijeniti Zakon o privrednim društvima na način da se odgvornost prebaci na upravitelje odnosno menadžment isto tako kao što odgovara društvo tada ne biste imali namjernih ili zlonamjernih prevara, tada ne biste imali izvlačenje kapitala ništa od toga jer će odgovarati onaj koji to radi.”

Istakao je ‘da smo taoci velikih trgovačkih lanaca’.

Ja smatram da je to nezdravo. Svaki put moramo bojazan imati da li će staviti se ključ u bravu pa zamislite kako bi se reflektirao na region kompletan stečajni postupak Agrokora, a ne revitalizaija stečajni postupak bi zahvatio 200 hiljada radnih mjesta … Ne postoji vlada koja bi to mogla izdržati“, smatra Bojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.