Trudnicama omogućeno da vide postupak od prijema do porođaja

Vijesti 30. maj 201718:23 > 18:25
Fena

Polaznice škole za trudnice povodom Dana Klinike za ginekologiju i akušertvo UKC-a Tuzla imale su priliku da vide kako izgleda cijeli postupak od prijema do porođaja kako bi otklonile strah od nepoznatog koji svaki porođaj sa sobom nosi.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla prof. dr. Dženita Ljuca izjavila je da ulaskom u porodilište i razgovorom sa sestrama i ljekarima strahovi trudnica postepeno nestaju.

Dodala je da su za trudnice pripremili i simulaciju porođaja te da će u i budućnosti poklanjati pažnju osavremenjivanju rada porodilišta.

Medicinska direktorica UKC-a Tuzla prof.dr. Fahrija Skokić rekla je da je potrebno provoditi što više takvih aktivnosti radi podizanja svijesti o zdravstvenoj zaštiti i majke i djece.

Predsjednica UO UKC-a Tuzla doc.dr. Munevera Bećarević navela je da im je namjera napraviti sponu između primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kako bi se približili prirodi i borili protiv bijele kuge.

Šefica odjeljenja patologije trudnoće GAK UKC Tuzla prim. dr. Ferida Radončić istakla je da nastoje smanjiti broj porođaja carskim rezom i objasne trudnicama da je prirodni porođaj najsigurniji i najbolji i za majku i za bebu.

Kako bi podigli nivo zdravstvene zaštite anesteziolozi Klinike nedavno su prošli edukaciju lokoregionalne anestezije u akušerstvu koje se već danas rade rutinski. Osim epiduralne anestezije prilikom prirodnog porođanja, uvedena je i spinalna anestezija kod carskog reza s tim da obije moraju biti indicirane od akušera i anesteziologa.

Tuzlansko porodilište kao najveće u BiH već je dugo godina prijatelj djece. U narednom periodu žele postati i prijatelj majki što će podrazumijevati dodatne benefite koji će porodiljama olakšati boravak, što je od posebnog značaja za prve dane života bebe jer i majka se rađa rođenjem djeteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.