Smajić, Pleho i Bjelak ne mogu kao Srbi u Dom naroda FBiH

Vijesti 24. dec 201416:47 > 16:49
N1

Centralna izborna komisija BiH izvršila je provjeru kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Dostavljeno je 15 kandidatskih listi na kojima se nalaze 33 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH ovjerila 11 kandidatskih listi.  

Centralna izborna komisija BiH istovremeno je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz reda srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo, jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

Naime, Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Centralna izborna komisija BiH odbila je ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde, jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Ovim su otklonjene sve prepreke da skupštine Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona sprovedu izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Centralna izborna komisija BiH ranije je odbacila i kandidatsku listu zastupnika Emira Frašte za izbor delegata iz reda ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda ostalih. On nije podnosio žalbu na donesenu odluku. 

U Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH do sada je iz pet, od deset kantona izabrano svega 20 delegata, od potrebnih 58 što jasno pokazuje da će formiranje vlasti u tom entitetu ozbiljno kasniti, odnosno da je upitno da li će biti okončan njen izbor i u prvim mjesecima 2015. godine.