Rahimić: Erasmus plus predviđen da traje do 2020. godine

Vijesti 26. dec 201409:50 > 09:51
N1

Dobra vijest za sve mlade iz BiH: od 1. janura moći će aplicirati za finansijska sredstva u okviru projekata Erasmus plus koji daje podršku omladinskom radu, neformalnom obrazovanju, edukaciji, međunarodnoj saradnji i mobilnosti mladih.

Na raspolaganju je milijardu i 470 miliona eura. Ovim povodom gost Novog dana bio je Adnan Rahimić, koordinator za Erasmus Mundus na Univerzitetu u Sarajevu.

“On je u početnoj fazi, predviđen je da traje od 2014. do 2020. godine. Da bi se studenti mogli uključiti u ove programe, potrebni su uslovi na koje će se studenti za godinu dvije moći prijaviti kako bi učestvovali u ovim programima”, kazao je Rahimić.

Na pitanje da li su mladi zainteresovani za program, Rahimić je rekao: “Na samom početku 2008. na 2009. godinu nismo imali veliku zainteresovanost, a sad imamo već dosta upita i posjeta. Dolaze nam studenti sa konkretnim pitanjima, tako da znamo da su sada već upoznati sa ovim programom. Sada je veća zainteresovanost, ali ograničen je broj onih koji će ući u program. Vjerujem da će u 2015. na 2016. godinu biti i veća zainteresovanost, jer učestvujemo na šest projekata”.