Ekolozi na izvorištu Sane: Hidroelektrane su zločin

Vijesti 04. jun 201718:52 > 19:44
N1

Da su hidroelektrane zločini prema rijekama poručili su danas ekolozi sa izvorišta Sane. Svjetski dan zaštite životne sredine i Dan rijeke Sane obilježili su protestnim izletom zbog izgradnje hidroelektrane Medna. Poručili su da je priroda najzdravije što imamo u državi.

Iz tri jaka kraška vrela izvire rijeka Sana. Do najpristupačnijeg se stiže šumskim stazama.

U pećini ispod planine Lisina je samo jedno od tri izvorišta Sane. Čista, bistra, hladna i u netaknutoj prirodi je samo dva kilometra nizvodno. Tu se već gradi hidroelektrana.

Izgradnja hidroelektrane Medna krenula je prije dvije godine. Uprkos borbi i protivljenju ekoloških udruženja “LSB Elektrane” iz Banjaluke, preduzeće koje posluje pod okriljem Interenerga iz Ljubljane, a u vlasništvu austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, dobilo je dozvolu od resornog ministarstva.

Sada se radi izgradnja derivacionog tunela. Onog trenutka kada se bude radilo na brani vidjećemo kakav će uticaj biti na ove izvore. Moglo bi se očekivati da će doći do ujezerenja ovog ovdje dijela. Voda, tj. izvorišta, moraju biti slobodna, voda tu ne bi smjela da se vraća“, komentarisala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

U nadi da će ih neko čuti i zaustaviti izgradnju ove hidroelektrane oko 100 građana je danas došlo na protestni izlet.

Bolje je ovu vodu zapakovati i prodati. Tu ne treba ni znanje, ni nauka i da svi imamo koristi. Čitavo stanovništvo BiH“, mišljenja je Fahrudin Ćemal iz Ključa.

Ništa ja tu pozitivno ne vidim. Kakvo zaposlenje, kakav efekat struje. Ovakvu prirodu kakvu mi imamo toga u svijetu nema. Ovakve vode u kojima trebamo da uživamo, a ne da kvarimo taj ambijent“, istakla je Mirsada Jakupović iz Sanskog Mosta.

Na rijekama Bosne i Hercegovine je planirana izgradnja oko 300 mini hidroelektrana. Za investitore su najatraktivnije brze planinske rijeke. Zbog čega su na udaru i Neretva i njene pritoke.

U županiji je do sada izdato oko 15-ak koncesija. Ovo je atak jednostavno na naše rijeke i uništavanje prirodnih bogatstava“, naglasio je Oliver Arapović iz Ekološkog udruženja Majski cvijet Mostar.

Ekološka udruženja i pobuna građana su do sada uspjeli spriječiti izgradnje hidroelektrana na Uni u Martin Brodu i u Nacionalnom parku Sutjeska.

Protiv gradnje na izvorištu Sane bore se punih 8 godina ističući da je ovo jedna od četiri rijeke sa prvom klasom kvaliteta pitke vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.