Sud BiH oslobodio Osmana Abdulaziza Kekića

Vijesti 05. jun 201712:45 > 12:45
Sud BiH

Sud BiH oslobodio je Osmana Abdulaziza Kekića krivnje za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Kekić je oslobođen krivice da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH u vozilu “Citroën” preko graničnog prelaza Orašje sa porodicom Senada Grabusa, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici “Anwar al-Awlaki” koja djeluje pri Islamskoj državi i gdje je ostao do oktobra 2015. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da Državno tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo Kekićevu krivnju.

“Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazim ili materijalnim dokaumatima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda”, kazao je Strika.

Prema Strikinim riječima, svjedok povratnik iz Sirije nije govorio o nesporednim saznanjima već o onom što mu je pričao optuženi.

Ovo je prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije pred Državnim sudom.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku