Rašidagić: Katar je stavljen pred zid i dali su mu izbor

Vijesti 06. jun 201717:34 > 17:40
N1

O novonastaloj situaciji sa Katarom za N1 je govorio profesor Međunarodnih odnosa na FPN-u u Sarajevu, Ešref Kenan Rašidagić.

Rašidagić smatra da je ključni igrač u cijeloj priči u vezi sa Katarom Saudijska Arabija koja je “Trumpovu posjetu razumjela kao neku vrstu ohrabrenja”.

Turska ovdje igra sekundarnu ulogu, blizak je saveznik Katara i ima svoje trupe u Kataru. Turska nije u poziciji da na bilo kakav način asistira Kataru. Saudijska Arabija je razumjela posjetu Trumpa kao neku vrstu ohrabrenja da će Trump stajati iza njihovih poteza. Ne mislim da su SAD u situaciji da otvaraju novo krizno žarište u regionu. Ne smijemo zaboraviti da je glavna vojna baza američke administracije u Kataru. Ne mislim da je ovo dio plana SAD-a, ali je politika Trumpa osokolila čelnika Saudijske Arabije“, kazao je Rašidagić.

Sjedinjene Američke Države decenijama prodaju oružje Saudijskoj Arabiji, tako da posljednja posjeta Trumpa nije ništa značajno promijenila, smatra Rašidagić.

SAD decenijama prodaje oružje Saudijskoj Arabiji i mislim da ova posljednja posjeta Trumpa nije značajno ništa promijenila u tom smislu. Iran je postao dominantna sila u protekloj deceniji, Saudijska Arabija se tome žestoko protivi i u trenutku kada Donald Trump dolazi na vlast vide mogućnost da kroz svoje lobiste i medije portretira svoju borbu kao borbu protiv terorizma“, kazao je i dodao:

Svim zemljama te regije odgovara da skoči cijena nafte koja je pala, a to negativno utječe na njihove budžete. Povećanje cijena nafte čak i ako je skundarna posljedica, svima odgovara“.

Rašidagić je kazao kako rukovodstvo Saudijske Arabije nikome ne dozvoljava da postane igrač koji će kontrirati njihovim interesima.

Cijela priča ima korijene u tome da Katar balansira međunarodnu vanjsku politiku i pokušava imati svoju ulogu u nizu zemalja regiona. Njihova diplomatija je aktivna u sukobima u regionu i sve je to negativno viđeno od zvaničnog Rijada koji ne dopuštaju da jedna mikro država postane igrač koji može kontrirati interesima Saudijske Arabije“.

Al Jazeera je jedini glas opozicije i narativ opozicije u svim tim državama. Katar će opstati uprkos svim tim pritiscima, ali će morati naći kompromis. Katar je stavljen pred zid i dat mu je izbor: ili ćete sa Saudijskom Arabijom ili ste protiv nas i dokrajčit ćemo vas kao bilo kakvu silu u regionu. Mislim da će nažalost Katar na kraju biti prisiljen da pristane na uslove Saudijske Arabije“, smatra Rašidagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.